Fındıkta 'Aflatoksin' Uyarısı

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: 'Fındığın üzerine naylon örtü örtülmemeli. Çünkü yaş olan çotanaklar, aşırı ısınmayla fındık tanelerini bozuyor. Bu durum fındıkta hastalığın oluşmasını sağlıyor. Böylelikle aflatoksin başlamış oluyor'

Karadeniz'de hasadına başlanılan fındıkta, toplama ve kurutma esnasında oluşabilecek aflatoksinin kaliteyi etkileyebileceği bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'ndeki üreticilerin, fındık hasadı için bahçelerde olduğunu söyledi.

Hasatla birlikte fındığın kurutulmak üzere harmana getirilmeye başlandığını anlatan Soydan, 'Bu süreçte özellikle fındığı naylon çuvallara koyarak bahçelerde bekletmemek gerekiyor. Ürünü topladığımız zaman hemen harmana getirip sererek güzelce kurumasını sağlamalı. Ayrıca fındığın üzerine naylon örtü örtülmemeli. Çünkü yaş olan çotanaklar, aşırı ısınmayla fındık tanelerini bozuyor. Bu durum fındıkta hastalığın oluşmasını sağlıyor. Böylelikle aflatoksin başlamış oluyor.' dedi.

Soydan, üreticilerin fındığın kurutulması döneminde çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, 'Özellikle bu dönemde çürüklerin seçilmesi gerekiyor. Patozdan çıkan kırık fındıklar çok önemli. Kırık fındık çürüyerek hastalığa sebep oluyor. Bundan dolayı rekoltesi düşük olan fındıkta bu unsurlara dikkat ederek ürünün kalitesini ön planda tutmamız gerekiyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA