İtalyan Senatosundan Bir Senatörün Tutuklanmasına Onay

Mafya ile kuvvetli bağları olduğu gerekçesiyle senatör Caridi’nin tutuklanmasına yeşil ışık yakıldı.

ROMA – İtalya’da parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu, mafya ile üst düzeyde temas içinde olmakla suçlanan Senatör Antonio Stefano Caridi’nin tutuklanmasına onay verdi.

Güneydeki Reggio Calabria kenti savcılığınca, uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere pek çok organize suçta adı geçen bölgenin hakim mafya örgütü “Ndrangheta”nın gizli üst yapısındaki tepe yöneticilerden biri olmakla suçlanan senatör Caridi’nin fezlekesi bugün, Senato Genel Kurulunda görüşüldü.

Oylama öncesi genel kurulda kendini son kez savunan Caridi, yöneltilen suçlamaların haksız ve şok edici olduğunu dile getirerek, “Parlamenterlik rolümü hiç satmadım. Organize suçla asla bir anlaşmam da olmadı. Ben masumum” dedi.

Sağa yakın GAL (Grandi Autonomie e Liberta’) hareketine mensup 46 yaşındaki senatör Caridi için gizli oylama yapıldı. Caridi'nin, 110 “ret” oyuna karşılık, 154 “evet” oyuyla dokunulmazlığının kaldırılmasına onay ve tutuklanmasına onay verildi. İktidardaki Demokrat Parti ile ana muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi, Caridi’nin tutuklanmasından yana tercihte bulunduğu oylamada, sağ partiler ret oyu verirken, 12 senatör ise çekimser kaldı. Kararın ardından Caridi’yi, senatör arkadaşları teselli etmeye çalıştı.

Dokunulmazlığı kaldırılan Antonio Stefano Caridi’nin akşam saatlerinde hakkındaki tutuklama talebi doğrultusunda, Roma’daki Rebibbia Cezaevine konulması bekleniyor.

İtalya’da daha önce 2011 yılında merkez sağdan Özgürlükçü Halk Partisi Milletvekili Alfonso Papa, polisten elde ettiği belgeleri çıkar amaçlı başkalarıyla paylaşmaktan ceza almış ve Meclisteki oylamada dokunulmazlığını kaybederek, tutuklanmıştı.

Aynı şekilde, 2012 yılında bu sefer merkez soldaki Demokratik Partili senatör Luigi Luisi, önceki partisi Margherita’ya yönelik seçim yardımlarını zimmete geçirmekten suçlu bulunmuş ve senatodaki oylamada tutuklanmasının önü açılmıştı.

Eski Başbakan ve merkez sağdaki Forza Italia partisinin lideri Silvio Berlusconi, 2013'te şirketiyle vergi kaçırmaktan aldığı ceza doğrultusunda senatörlükten bütünüyle azledilmiş ve bir süre sonra ileri yaşından ötürü hapis cezasını sosyal hizmet cezası olarak çekmişti.

Kaynak: AA