Japonya'nın Güney Koreli Kadınlar İçin Fonu

Savaşta köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlar, Japonya ile anlaşan Seul hükümetine dava açtı.

Japon askerlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında köle olarak kullandığı Güney Koreli 12 kadın, Japonya ile anlaşan Güney Kore hükümetini mahkemeye verdi.

Seul Merkez Bölge Mahkemesi'nden bir sözcü, 12 kadının, iki hükümet arasındaki anlaşmanın Japonya'nın olaydaki sorumluluğunu karşılamadığı iddiasıyla Seul hükümeti hakkında dava açtığını söyledi.

Sözcü, Güney Kore hükümetini 'Japonya hükümetine hukuki olarak sorumluluğunu kabul ettirememekle' suçlayan kadınların hükümetten, 100'er milyon Kore wonu (yaklaşık 260 bin Türk lirası) tazminat talep ettiklerini belirtti.

Güney Kore hükümeti, geçen hafta Japonya'nın köle olarak kullandığı kadınlara vereceği finansal destek miktarını açıklamıştı. Japonya'nın, hayatta olan 46 kadına, 100'er milyon won, yaşamını yitiren 199 kadının ailelerine de 20'şer milyon won (yaklaşık 52 bin Türk lirası) vereceği, söz verdiği 1 milyar Japon yeni (yaklaşık 28 milyon 600 bin Türk lirası) tutarındaki parayı da mağdur kadınlar için kurulan vakfa yakın bir zamanda aktaracağı bildirilmişti.

Tokyo ve Seul yönetimleri arasında uzun süre devam eden görüşmelerden sonra geçen yıl aralık ayında anlaşmaya varılmıştı. İki hükümetin 'geri dönülemez' sıfatıyla imza attığı anlaşma çerçevesinde eski köle kadınların terapisi, duygusal yaralarının sarılabilmesi ve maddi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler de organize etmesi amacıyla Seul'de bir vakıf kurulmuştu.

Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yılları arasında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı. Savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan çok azı şu an hayatta bulunuyor. Fondaki para, Güney Kore hükümetinin tespit ettiği 238 kadından hayatta olan 40'ı ve geri kalanlarının aileleri arasında paylaştırılacak.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore'ye aralık ayındaki ziyareti sırasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, köle olarak kullanılan kadınlardan genel olarak özür dilemesi ve Japonya'nın mağdurlara tazminat ödemesi öngörülmüştü.

Kaynak: AA