Japonya Savunma Bakanlığının 484 Sayfalık Raporu

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu, raporda Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki olağan ve yasal denizcilik faaliyetlerinin yanı sıra ulusal savunmasına ilişkin sorumsuz ifadelere yer verildiğini iddia etti.

Çin, Japonya Savunma Bakanlığının raporuna tepki gösterdi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, yaptığı açıklamada, Japonya Savunma Bakanlığının 2016 yılına ilişkin raporuna tepki göstererek Çin'i eleştiren bölümlere karşı çıktı.

Japonya'nın hazırladığı 484 sayfalık raporun yaklaşık 30 sayfasının, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki olağan ve yasal denizcilik faaliyetlerinin yanı sıra ulusal savunmasına ilişkin sorumsuz ifadelere yer verildiğini öne süren Vu, raporda Çin'in adil ve makul savunma çalışmasının çarpıtıldığını iddia etti.

Vu, Güney Çin Denizi'nde konuya taraf olmayan Japonya ve diğer ülkelerin bölgede barış ve istikrarı tehlikeye soktuğunu savunarak, bölgede seyrüsefer özgürlüğünün hiçbir zaman sorun olmadığını Japonya'ya hatırlatmak istediklerini belirtti.

Japonya'nın, Güney Çin Denizi konusunda sorun oluşturarak kendi yararına menfaat sağlamaya çalıştığı iddiasında bulunan Vu, Japonya'nın bu raporlarla uluslararası toplumu aldatma girişimi ve Çin'i komşu ülkeleriyle arasında tansiyonu yükseltme amacı güttüğünü kaydetti.

Doğu Çin Denizi'nde tararlar arasındaki tarihi Diaoyü Takımadaları meselesine de değinen Vu, bu adaların Çin'e ait olduğunu ve bölgedeki askeri faaliyetlerini kendi egemenlikleri altında yürüttüklerini savundu.

Vu ayrıca, Japonya'ya somut adımlar atarak, Çin-Japon ilişkilerini geliştirmesi yönünde olumlu koşullar oluşturması çağrısında bulundu.

- Rapor

Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'nde askeri faaliyetlerinin eleştirildiği raporda, Güney Çin Denizi konusunda Uluslararası Tahkim Mahkemesinin kararına da uyma çağrısı yapılıyor.

Japonya, takımadaların kendi karasuları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye art arda gözetleme gemileri gönderen Çin'i karasularını ihlal etmekle suçluyor.

Söz konusu adaların yakınında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.

Çin, Japonya ve Tayvan arasında Doğu Çin Denizi'nde kıta sahanlığı ihtilafları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor. Buradaki takımadalarını Çin 'Diaoyü',Japonya 'Senkaku', Tayvan da 'Diaoyütay' olarak adlandırıyor ve üç taraf da adaların kendisine ait olduğunu savunuyor.
Kaynak: AA