Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin Üyesinin Öldürülmesi

Güvenlik güçlerinin iki sivili öldürümesi, protestoları yeniden alevlendirdi.

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütü liderlerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından düzenlenen gösterilerde iki sivilin gece yarısı güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi protesto eylemlerini yeniden alevlendirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, sivillerden birinin, Hindistan karşıtı göstericilerin yola kurdukları barikatta durdurulan polislerin ateş açması sonucu ağır yaralandığını ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini belirtti.

Diğer sivilin de Srinagar'da bir bankada özel güvenlik görevlisi olduğu ve ailesinin, açılan ateşten paramilis askerleri sorumlu tuttuğu kaydedildi.

Emniyet yetkilileri de Pampore kasabasında ve Srinagar'ın bir mahallesinde düzenlenen protestolarda göstericilerin, 'Hindistan'a geri dönün' ve 'Özgürlük istiyoruz' sloganları attığını açıkladı.

Yöre halkı, öldürülen iki sivilden birinin Pampore'de kılınan cenaze namazına binlerce kişinin katıldığını, namazdan sonra polisin kalabalığa biber gazıyla müdahale ettiğini ifade etti.

Hindistan karşıtı gösterilerin devam ettiği bölgelerde alışveriş merkezleri, iş yerleri ve okulların kapalı olduğu kaydedilmişti.

Güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesinden sonra on binlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde 50 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin sivil ve bin 600 güvenlik görevlisi yaralanmıştı.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.
Kaynak: AA