Teknolojik Üretimle İşi Azalan Çiftçi Kadın Kursları Doldurdu

Manyas'da tarım sektöründe hızla gelişen teknolojiyle tarlada yapacak işi azalan kadınlar, bu boşluğu beceri kurslarına giderek dolduruyor.

Manyas'ın tarımsal üretimin ağırlıklı olduğu Akçaova Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, zaman geçirmek için muhtar Hayrettin Yıldız'a mahallelerine yaz aylarında bir beceri kursu açılması için talepte bulundu.

Yıldız da Manyas Halk Eğitim Müdürü Cumhur Yılmaz'a bu isteği iletti. Olumlu sonuç alınması üzerine mahallede bir ahşap boyama kursu açıldı.

Aynı mahallede ikamet eden çinicilik bölümü mezunu Tuğba Şenol'un kurs öğreticisi olduğu kurs, Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin üst katında açıldı. Böylece, kadınlar haftanın üç günü buraya gelerek ahşap boyama, eskitme, kiremit boyama gibi çalışamalar yapmaya başladı.

Yaptıkları çalışmaları yakınlarına ve dostlarına hediye ettiklerini ifade eden kursiyerler, 'Evlerimizdeki birçok atık malzeme üzerinde burada çalışıyor, onlara farklı bir güzellik katıyoruz. Tarla işi olmadığı için hem burada güzel çalışmalar yapıyor hem de vakit geçiriyoruz. Çoğumuzun evlerinde hayvanları var, kurs saatini de hayvan bakım saatlerine göre ayarladık, sıkıntı olmuyor.' dedi.

Kurs öğreticisi Tuğba Şenol da kursun henüz 10 gün önce açılmasına karşın kadınların atıl durumdaki birçok eşyayı birlikte uyguladıkları tekniklerle farklı hale getirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

'Kursa katılmaktan hepsi çok memnun. Kursumuz 280 saat sürecek. Ekim ayında bitecek. Kursiyerlerimizin farklı kurs istekleri de var. Öğrenmeye çok meraklılar. Kursta birlikte akrilik boya kullanarak su kabakları, eskiyen ahşap çay tepsilerini, cam kavanoz ve baharat takımlarını değerlendiriyoruz. Kiremitleri boyayıp pano olarak kullanıyoruz.'

Manayas Halk Eğitim Müdürü Cumhur Yılmaz da Akçaova Mahallesi kadınlarının öğrenme ve buna bağlı kurs isteklerinin oldukça fazla olduğunu anlatarak, yeni talepler geldiğinde ve 12 kişilik grup oluştuğunda farklı kurslar da açabileceklerini söyledi.

Kaynak: AA