İran'ın Ülkedeki Kürtlere Yönelik Tutumu

İKDP Genel Sekreteri Hicri: 'İran'daki mevcut iktidar işbaşında olduğu sürece Ortadoğu'ya güven ve istikrar gelmeyecek'.

İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, İran'daki mevcut iktidar işbaşında olduğu sürece Ortadoğu'ya güven ve istikrarın gelmeyeceğini ileri sürdü.

Hicri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Erbil merkezli Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından 'İran ve Kürtler' temasıyla düzenlenen panelde bir konuşma gerçekleştirildi.

Bölge ve Ortadoğu'da meydana gelen birçok olayın arkasında İran'ın parmağının olduğunu iddia eden Hicri, 'İran'daki mevcut iktidar işbaşında olduğu sürece Ortadoğu'ya güven ve istikrar gelmeyecek.' dedi.

Savaşın yoğunlukla yaşandığı bölgelerde birlikte yaşam duygusunun olmamasından dolayı İran'ı suçlayan Hicri, 'İran sürekli fitne ve provokasyon çıkarıyor. İnsanların birlikte yaşamasını baskı ve tehdit olarak algılıyor.' yorumunu yaptı.

Yaklaşık 20 yıl önce Peşmerge güçlerini İran'dan geri çektiklerini ve hiçbir silahlı eylemde bulunmadıklarını hatırlatan Hicri, bu süreç hakkında şunları ifade etti:

'İran'da yaklaşık 20 yıllık tek taraflı bir ateşkes ilanı vardı. Bu süre zarfından ifade özgürlüğü konusunda bile herhangi bir değişim meydana gelmedi. İran'daki tutuklamalar ve idamların çoğu Kürtlerin payına düştü. Yaşadıkları bölgelerde herhangi bir ekonomik kalkınma veya iyileşme gerçekleşmedi. Tam tersine Sünni olan Kürt toplumuna Şii İslam baskısı artırıldı.'

Geçen uzun sürenin ardından bölgenin tanınması ve siyasi faaliyetlerin aktifleştirilmesi için İran'ın iç kesimlerine Peşmerge güçlerini gönderdiklerini dile getiren Hicri, İran'ın birçok yalan propagandasını boşa çıkardıklarını söyledi.

Son iki yılda etkin olarak yapılan faaliyetler sonucunda güçlü bir muhalefet olduklarını ispatladıklarını kaydeden Hicri, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

'Başta İran hükümeti olmak üzere bölgedeki herkese ülke içinde faaliyet yürütebilecek güçlü bir muhalefet olduğumuzu ispatladık. Bunun yanında İran'ın benim sınırlarım çok güçlü ve kimse geçemez propagandasını da ortadan kaldırdık. Bu propagandaların yalan olduğunu, onların koruduğu sınırlardan Peşmerge güçlerimizin çok kolay geçiş yaptığını fiili bir şekilde gördük.'
Kaynak: AA