Samsun'da Gıda Denetimleri

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tüketimi artacak tatlı ve şekerlemelerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların satın aldığı tatlı ve şekerlemelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kayıtlı üretici firmalara ait, son tüketim tarihi geçmemiş, uygun muhafaza koşullarında saklanmış, ambalajı bozulmamış ürünler olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Bazı şekerleme gibi ürünlerde ürüne tat vermek ve enerjisini azaltmak amacıyla tatlandırıcılar kullanılabildiğine dikkati çeken Kırmacı, şöyle devam etti:

'Tatlandırıcılar, günlük yaşamda kullandığımız şekerin yerini almak üzere üretilen aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal ürünlerdir. Bu tatlandırıcılar sorbitol, mannitol, asesülfam-K, aspartam, siklamatlar, izomaltlar, sakkarinler, sukraloz, taumatin, neohesperidin DC, steviol glikozitler, neotam gibi tatlandırıcılardır. Söz konusu tatlandırıcıların gıdalarda kullanımı Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nde belirtilen kullanım dozlarında olmalıdır.'

Kırmacı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin tatlı, şekerleme ürünleri üreten ve satan işletmelerin teknik ve hijyenik açıdan uygunluğunu, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun üretilip üretilmediklerini kontrol ettiğini anlatarak, 'Bu kapsamda pastacılık, tatlı ve şekerleme ürünleri üreten işletmelerde 2016 yılında 499 denetim gerçekleştirilip 28 numune alınmış olup, bu numunelerden 2'sinin ilgili laboratuvarlarda yapılan analizleri sonucunda Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmadığı tespit edilmiştir. 4 işletmeye hijyenik koşullara aykırılıktan ve olumsuz numune sonuçlarından 53 bin 721 lira idari para cezası uygulanmıştır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA