Yünlü Mamutların Neslinin Susuzluktan Tükendiği İddiası

Bilim adamları, türünün son örneği olan Alaska'nın St. Paul Adası'ndaki yünlü mamutların susuz kaldıkları için öldüklerini iddia etti

Amerikalı bilim adamları, türünün son örneği olan Alaska'nın St. Paul Adası'ndaki yünlü mamutların neslinin susuzluktan tükendiğini ileri sürdü.

Sonuçları 'Proceedings of the National Academy of Sciences' dergisinde yer alan araştırma, yaklaşık 5 bin 600 yıl öncesine kadar Alaska kıyılarına yakın St. Paul Adası'nda yaşayan yünlü mamutların, iklim değişikliğinden kaynaklanan göllerdeki su seviyesinde azalma ve buna bağlı olarak içme suyu eksikliğinden öldüğünü ortaya koydu.

Bilim adamları, buzul çağı canlıları mamutların büyük bölümünün, çevresel etkenler ve kontrolsüz avlanma nedeniyle yaklaşık 10 bin 500 yıl önce nesillerinin tükendiğini, öte yandan türlerinden 5 bin yıl daha uzun hayatta kalan St. Paul Adası'ndaki mamutların farklı bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığı belirtti.

Buzulların erimesi sonucu adaların daralması ve su kaynaklarının yetersiz kalmasının son mamut grubunun neslinin tükenmesine yol açtığı ifade edildi.

Pensilvanya Üniversitesi araştırmacılarından Profesör Russell Graham, yaptığı açıklamada, adadaki göllerin kurumasıyla kalan az miktardaki su kaynağının etrafında toplanan hayvanların bitki örtüsünü de yok ettiğini kaydetti.

Zaten az olan su kaynaklarının erozyon nedeniyle daha da azaldığını belirten Graham, bu durumun filler gibi günlük su ihtiyacı 70 ila 200 litre olan mamutların sonunu getirdiğini sözlerine ekledi.

Araştırmacılar, iklim değişikliği sorununun su kaynaklarını tehdit ederek, adalarda yaşayan insan ve hayvanların hayatını riske atabileceği uyarısında bulunuyor.
Kaynak: AA