Malezya Başbakanı Rezak Endonezya'da

İki ülke arasında bankacılık ve helal gıda başta olmak üzere çeşitli alanlarda ikili iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, Endonezya'da Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya geldi.

Üç günlük resmi ziyaret amacıyla Endonezya'da bulunan Rezak, dün Widodo ile görüşmesinin ardından 11. yıllık danışma toplantılarına ve bugün 12. Dünya İslam Ekonomi Forumu'na katıldı.

Heyetler arası toplantılarda bankacılık ve helal gıda başta olmak üzere çeşitli alanlarda ikili iş birliği anlaşmaları imzalandı. Bankacılık hizmetlerinin karşılıklı kolaylaştırılmasını amaçlayan anlaşma, Malezya Merkez Bankası ile Endonezya Mali Hizmetler Kurumu arasında imzalandı.

Endonezya İşadamları Derneği de Malezya helal gıda online ticaret ağına üyeliğiyle ilgili anlaşma imzaladı. Geçen mayıs ayında hizmete giren Malezya helal gıda online ticaret ağına, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden de şirketler iştirak ediyor.

Rezak'ın ziyareti sırasında ayrıca iki ülke arasında Palmiye Yağı Üretici Ülkeleri Konseyi'nin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Dünya palmiye yağı üretiminde ilk iki sırayı alan Malezya ve Endonezya, palmiye yağı ve ürünlerinin küresel ticaretini elinde bulundurmayı amaçlıyor. İki ülke, çeşitli bilimsel çalışmalara da yer verilen bu işbirliği sayesinde Avrupa Birliği'nin çevre koruma kanunları çerçevesinde uyguladığı yasağı aşmayı hedefliyor.

Malezya, Endonezya'da en büyük 2'nci, Endonezya da Malezya'da 7'nci yatırımcı ülke konumunda bulunuyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 204 yılında 14 milyar, 2015 yılında da yaklaşık 15 milyar dolardı.

Malezya'nın Endonezya’da 15 milyar doları bulan yatırımları, palmiye yağı, bankacılık, petrol, doğalgaz, iletişim ve inşaat sektörlerini kapsıyor. Malezya geçen yıl Endonezya'da 3,1 milyar dolarlık yatırım yaptı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin gelecek yıllarda 30 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Kaynak: AA