Diyarbakır'da 20 Ayda 125 Kornea Nakli Yapıldı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Bankası ve Kornea Nakil merkezi, 20 ay içerisinde 125 kornea nakli gerçekleştirdi.

Diyarbakır'da 20 Ayda 125 Kornea Nakli Yapıldı
Kornea nakli ile ilgili sertifikasyon işlemlerini tamamlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, umutla bekleyen 125 hastaya kornea naklini gerçekleştirdi. 140 hastanın ise kornea nakli için gerekli işlemleri başlatıldı. Hastanenin Göz Bankası ve Kornea Nakil Merkezi bir başhekim yardımcısı, mesul müdürü, laboratuvar yöneticisi ve teknisyenlerden oluşuyor.

Kornea Bankası Mesul Müdürü Uzm. Dr. Selahattin Balsak, son zamanlarda operasyon tekniklerinde ve kullanılan materyallerdeki gelişmeler, hücre koruyucu özel maddelerin kullanılması, verici korneanın sağlıklı ve steril koşullarda alınması, doku kalitesi ayrıca uygunluğunun test edilmesi ile bu ameliyatın başarı oranı daha da artmakta olduğunu söyledi.

Balsak, “Kornea nakli görmeyi arttırmak (optik), kornea hastalığını tedavi etmek (teropatik), göz bütünlüğünü korumak (tektonik) ve dış görüntüsünü (kozmetik) düzeltmek amacıyla yapılabilir. Görme keskinliğini arttırmak keratoplastinin en sık nedenidir. Ayrıca korneanın incelmesi ve düzgün oval şeklinin bozularak konikleşmesi (keratokonus), özgün antibiyotik (antimikrobial) tedavisine cevap vermeyen kornea iltihabı (keratitler), kazalar sonrası bütünlüğünün bozulması veya korneanın opaklaşması ile dış görüntü sorunlarının oluşması durumunda da kornea nakli gerekebilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA