Prof. Dr. Sinan Karaoğlu; 'Çocukluk Çağı Kırıkları Hızlı Kaynar'

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, çocuklukta meydana gelen kırıkların ilerleyen yaştakilere oranla daha hızlı kaynayacağını söyledi.

Prof. Dr. Sinan Karaoğlu; 'Çocukluk Çağı Kırıkları Hızlı Kaynar'
Çocukluk yaşlarda kırık meydana gelme olasılığı yüksek olsa da, iyileşme süresinin daha kısa olacağını belirten Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, “Çocuk kırıkları, kemiklerin kanlanmasının iyi, hücresel aktivitesinin de yüksek olması nedeniyle çabuk kaynıyor. Kırığın yeri büyüme plağı bölgesine ne kadar yakınsa iyileşmesi o kadar hızlı oluyor.” dedi.

“Çocuk yaşlardaki kırıklar daha düzgün kaynıyor”

Yine yetişkinlere göre, çocuk yaşlarda meydana gelen kırıklarda daha düzgün kaynama görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, bu durumun doğru uzmanlarla tedavi olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Sinan Karaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçük yaştaki çocukların kırıkları röntgende kötü pozisyonda gibi görünse de yıllar geçtikçe şaşırtıcı biçimde düzgün bir şekil alabiliyor. Ancak çocuk kırıklarında hangi kusurlu kaynamanın düzelebileceğini bilmek önem taşıyor. Çünkü zamanla düzelme kapasitesini aşacak tarzda bir şekil bozukluğunun, başlangıçta gerekirse cerrahi olarak düzeltilmesi gerekiyor. Diğer taraftan, zamanla düzelecek bir kusur için ameliyat yapmak, gereksiz cerrahi sorunlara kapı açmak anlamına geliyor.”

“En zor iyileşene büyüme plağı kırıkları”

Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, çocuklar da en çok görülen kemik bükülmesi, torus kırığı, yeşil ağaç kırığı, tam kırık ve büyüme plağı kırıkları hakkında şu bilgileri verdi:

“Kemik bükülmesi genellikle kol kemiklerinde görülüyor. Düz olması gereken kemik, travma sonucu bükülüyor. Bu tip sorunu ancak ortopedi uzmanları ayırt edebiliyor. Torus kırığı ise kemiğin esnek ve yumuşak olması nedeniyle, ekseni boyunca gelen yükler sonucunda akordeon gibi kendi içine katlanması ile oluşuyor. Çoğunlukla, el ve ayak bileklerinde görülüyor. Yeşil ağaç kırığı ismi de, çocukların kemiklerinin taze fidan dalları kadar esnek olmasından ileri geliyor. Bu kırık tipinde kemiğin bir tarafı kırılırken karşı tarafı sağlam kalarak sadece bükülüyor. Tedavi sırasında sağlam kalan taraf da kırılarak kemiğin şeklinin düzeltilmesi gerekiyor. Aksi takdirde eğilme oluşabiliyor. Tam kırık yüksek enerjili travmalar ile ortaya çıkıyor. Kemik tam olarak ayrışıyor. Daha çok bükülme veya rotasyon tipi travmalar sonucu görülüyor.Büyüme plağı kırıklarında ise uzun kemiklerin ekleme yakın uçlarında kemiğin büyümesini sağlayan kıkırdak yapılar olan büyüme plakları, yerine ve cinsiyete göre değişiklikler göstermekle birlikte 16-21 yaşlarına kadar aktif oluyor. Eklemlere yakın olması nedeniyle travmaya uğrama olasılığı yüksek olan büyüme plaklarının kemikten daha yumuşak bir yapısı var. Bu nedenle ayrışma, zedelenme veya kırık oluşması kemikten daha kolay oluyor. Tüm çocukluk çağı kırıklarının yaklaşık yüzde 20’sinin bu bölgede görülüyor. Büyüme plağı kırıklarının, öncelikle kırık öncesi duruma getirilmesi ve bu durumda sabitlenmesi şarttır. Bunun için gerekirse, cerrahi tedavi uygulanır ve alçı ile tespit yapılabilir. Ancak tüm çabalara rağmen büyüme plağı bazen geri dönüşümsüz hasar görebilir. Bu durumda o kol veya bacakta kısalık veya eğrilik oluşabilir. Büyüme plağı kırığı olan çocukların iyileşse dahi büyüme çağı tamamlanıncaya kadar belli aralıklarla röntgenle kontrol edilmesi gerekiyor.”
Kaynak: İHA