Öğrendikleri Türkçe İle 'Garip'in Türküsünü Seslendiriyorlar

Yunanistan, Hindistan, Belçika, Hırvatistan, Polonya ve Arnavutluk'tan yaz okulu kapsamında Trakya Üniversitesine gelen 22 öğrenci, Türkçelerini geliştirirken Türk kültürünü de yakından tanıma fırsatı buluyor TÜ Dil Merkezi Müdürü Doğan: 'Kültürümüzü bizzat yaşayarak öğreniyorlar. Türkçe derslerinde dil eğitiminin yanında kültürümüzde önemli yere sahip olan türkü ve türkücüleri de eserleriyle inceliyorlar. Öğrenciler burada öğrendiklerini ülkelerinde devam ettirecek ve anlatacaktır'

CİHAN DEMİRCİ - Yaz okulu kapsamında Türkçeyi öğrenen yabancı öğrencilere, türküler de öğretiliyor.

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında düzenlenen Türkçe kurslarının devamı niteliğindeki, Türkiye'yi, kültür ve sanatı tanıtıcı nitelikte gezi ve sosyal etkinlikler düzenlenmesini amaç edinen Türkçe Yaz Okulu projesinin bir ayağını da Trakya Üniversitesinde (TÜ) gerçekleştiriliyor.

Yunanistan, Hindistan, Belçika, Hırvatistan, Polonya ve Arnavutluk'tan yaz okulu kapsamında TÜ'ye gelen 22 öğrenci, bir yandan daha önce öğrendikleri Türkçelerini geliştiriyor diğer yandan da Türk kültürüne dair pek çok ögeyi tanıyor.

TÜ Dil Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramadan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe Yaz Okulu kapsamında Türkiye'deki devlet üniversitelerinde 46 ülkeden 540 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Proje ile Türkiye'ye gelenlerin ülkelerindeki üniversitelerde Türkoloji bölümünde öğrenim gördüğünü belirten Doğan, 'Öğrenciler dil merkezimizde öğleye kadar Türkçe eğitimine giriyor, öğleden sonra ise tarihi serhat şehrimizin güzelliklerini inceliyor. Bunun yanı sıra yabancı öğrenciler ebru, Edirnekari ve halk oyunları öğreniyor. Kültürümüzü bizzat yaşayarak öğreniyorlar. Türkçe derslerinde dil eğitiminin yanında kültürümüzde önemli yere sahip olan türkü ve türkücüleri de eserleriyle inceliyorlar. Öğrenciler burada öğrendiklerini ülkelerinde devam ettirecek ve anlatacaktır' diye konuştu.

Doğan, Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli camiler, tarihi köprüler ve Edirne Büyük Sinagogu'nu da gören öğrencilerin eğitimlerinin son haftası olan 20 Ağustos'ta İstanbul'un tarihi yerlerini gezeceklerini kaydetti.

- 'Bozlağın tezenesini' tanıdılar

Öğrenciler, derslerinin bir bölümünde türküleri dinleyerek hem bu türkülere eşlik ediyor, hem de türkülerin ne anlatmak istediğini kompozisyonlarda kaleme alıyor.

'Garip' mahlasını kullanan 'Bozkırın tezenesi' diye anılan Neşet Ertaş'ın 'Yalan dünya' türküsüyle başlayan kompozisyon derslerinde ozanın çeşitli türkülerinin ifadeleri kağıda dökülüyor.

Türkçe Yaz Okulu'na Hindistan'dan gelen Muhammet Yasir ise Türkçesini geliştirmek için derslere katıldığını söyledi.

Türk dili ve edebiyatını sevdiğini anlatan Yasir, 'Ülkemde Türk dili ve edebiyatı ikinci sınıf öğrencisiyim. Türkçe'ye her zaman ilgi duydum. Önümüzdeki yıl Türk halk edebiyatı ve divan edebiyatını da öğreneceğim. Hindistan'daki insanlar Türkiye'yi destekliyor ve seviyor. Burada derslerin yanında türkü ve şarkılar da öğreniyoruz. Öğrendiğim türkülerden 'Yalan dünya'yı Hindistan'da da söyleyeceğim.' diye konuştu.

Derste Neşet Ertaş'ın 'Yalan dünya' türküsünü söylemeyi, anlamını ve yazınsal olarak okumayı öğrendiklerini anlatan Yasir, halk oyunlarını da uygulamalı olarak incelediklerini kaydetti.

Arnavutluk'tan gelen Amela Gjrepo da Türkiye'yi ve Türk kültürünü sevdiğini ifade etti.

Okulda Türk dili ve kültürüne ilişkin pratik yaptıklarını dile getiren Gjrepo, 'Ülkemizde kitaplardan öğrendiğimizi burada uygulamalı olarak yaşamak güzel bir duygu. Derslerde hep birlikte Türk kültüründe yer alan türkü ve şarkıları söylüyoruz. Türkçe eğitiminin yanında Edirne'nin tarihini ve kültürel güzelliklerini de öğreniyoruz.' dedi.

Polonya'dan gelen Karol Protrowski ise Neşet Ertaş'ın 'Yalan dünya' türküsünü ilk kez derste gördüğünü söyledi. Türküyü ezberleyemediğini ancak kitaptan okuyarak söylemeye çalıştığını ifade eden Protrowski, 'Türkünün anlatmak istediği duygu çok güzel. Yabancı öğrenciler Türkçe dersinin yanında Türk kültürünü yaşayarak duygusuyla öğreniyor. Bize yardımcı olan herkese teşekkür ederiz.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA