Kızılırmak Deltası'ndaki Göçmen Kuşlar 'Özgür' Uçacak

Samsun'da 354 türden binlerce göçmen kuşu ağırlayan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde avlanmak yasaklandı Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Kılınçer: 'Av yasağının uygulanmasıyla hem tür hem de sayı olarak göçmen kuşların daha çok artacağına inanıyoruz'

İLYAS GÜN - Çevre ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu, Samsun'da 354 türden binlerce göçmen kuşu ağırlayan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde avı tamamen yasakladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkez Av Komisyonunca Kızılırmak Deltası Ramsar alanının tümünün ava kapatıldığını bildirdi.

Bölgenin avlanmaya kapatılmasının en önemli nedenlerinden birinin deltanın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması olduğuna işaret eden Kılınçer, şöyle konuştu:

'Deltada 354 kuş türü yaşamaktadır ve bunların 144'ü burada üremektedir. Kuş Cenneti'nin en önemli türleri arasında dünyada nesli tükenmek üzere olan al boyunlu kaz, tepeli pelikan, cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, toy ve küçük kerkenez, saz horozu, kara leylekler, turnalar ve pasbaş patka kuşları da bulunmaktadır. Deltanın Dünya Mirası listesine alınması turizm açısından Samsun'a önemli katkı sağlayacaktır. Böyle önemli bir yerde av yapılmaması gayet doğaldır. Yapılan çalışmalarda deltada kuş sayısı giderek artmaktadır. Av yasağının uygulanmasıyla hem tür hem de sayı olarak göçmen kuşların daha çok artacağına inanıyoruz.'

Kızılırmak Deltası'nın Avrupa Kuş Alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olduğunu vurgulayan Kılınçer, şunları kaydetti.

'Delta irili ufaklı çok sayıda gölü, sazlık alanları, ender su basar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturmaktadır. Deltada toplam 22 bin hektar Ramsar sit alanı bulunup, 5 bin 174 hektar yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışlandığı delta uluslararası ornitolojik bir öneme sahiptir.'

Deltanın Karadeniz kıyılarında doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olduğuna dikkati çeken Kılınçer, 'Deltanın içinde liman, balık, uzun, cernek, gıcı ve tatlı olmak üzere 6 göl vardır. Kızılırmak Deltası, mikro ve makro faunanın çok yüksek bir üretim düzeyine ulaştığı yeryüzünün en verimli doğal alanlarından birisidir. Kızılırmak Deltası’nın yaklaşık 316 bitki varlığı tespit edilmiştir.' dedi.
Kaynak: AA