Yemen'de Meşru Hükümetin Önündeki Üç Senaryo

Yemen'de başkent Sana'yı Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerden kurtarmak isteyen meşru hükümet ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin önünde üç senaryo bulunduğu belirtildi.

Yemen Stratejik Araştırmalar Merkezi, ülkedeki meşru hükümetin Sana'yı Husiler ve Salih yanlılarından geri almak için hangi yolları izleyebileceğine dair bir rapor hazırladı.

Raporda hükümet ile ona askeri destek veren koalisyon güçlerinin önünde üç seçenek bulunduğu belirtildi. Bunlar, askeri güç kullanarak kapsamlı operasyon düzenlemek, başkenti ablukaya alarak 'darbeci güçleri' teslim olmaya mecbur bırakmak veya askeri operasyon yerine yeni bir müzakere kapısı açmak olarak sıralandı.

Başkente kapsamlı operasyon senaryosu için askeri ve ekonomik hazırlıkların zaman alabileceği ifade edilirken, Sana'nın askeri ablukaya alınarak 'darbecilerin' teslim olmaya mecbur bırakılması senaryosunun da ancak Husiler ve Salih yanlısı güçlerden ayrılanlar olması halinde başarı kazanabileceği savunuldu.

Askeri çözüm yerine müzakereyi önceleyen üçüncü seçeneğin ise 'pes etme' anlamı taşıyacağına işaret edilerek, 'Hükümetin sahada askeri bir başarı elde etmeden yeni bir müzakere kapısının aralanması darbecilere manevi bir zafer havası verir.' denildi.

Başkentin Husiler ve Salih yanlılarından kurtarılması için görev alan '100 bine yakın savaşçının olduğu ve bunların yüzde 70'inin 18 aylık eğitimden geçtiğine' vurgu yapılan raporda şu ifadelere yer verildi:

'Sana'ya yönelik operasyonun yüzde 35'ini koalisyon güçlerine ait savaş uçakları üstlenirken, operasyonun yüzde 65'ini de hükümete bağlı kara güçleri gerçekleştirecek. Bu arada müzakerelere geri dönmeleri için uluslararası toplumun Yemen hükümeti ile koalisyon güçlerine baskı yaptığı bir dönemde, başkenti kurtarma operasyonu hedeflenen zamanda başarılı olmayabilir. Ayrıca El-Kaide mensubu olmakla suçlanan cezaevlerindeki onlarca tutuklunun Husiler ve Salih yanlısı güçler tarafından serbest bırakıldığı haberleri gelmeye devam ediyor. Dolayısıyla Sana'yı kurtarma operasyonu sırasında terör olaylarının devreye gireceği endişesi de var.'

Raporda ayrıca Yemen ordusunun, Sana'nın dış bölgelerinde, özellikle başkenti doğusundaki Nehem ilçesinde ilerleme kaydetmeye çalıştığı belirtildi.

Yemen ordusu, Sana'yı geri almak için 6 Ağustos'ta Nehem ilçesinden askeri operasyon başlatmıştı.

Yemen'de yaklaşık iki yıldır hükümet yanlısı güçler ile Husiler ve Salih yanlıları arasında çatışmalar yaşanıyor. Başkent Sana'nın kontrolü Eylül 2014'ten bu yana Husilerin elinde bulunuyor.

Kaynak: AA