Üzümcüler İhtiyacı Kadar Satacak

Manisa’daki Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada üzümde devlet müdahalesinin önemine dikkat çekildi. Manisa’da 2005 yılında başlatılan ’Ürününe sahip çık, ihtiyacın kadarını sat.’ kampanyası Şehzadeler Ziraat Odası tarafından bu yıl da sürdürülüyor. Kurul adına açıklama yapan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, “Rekoltenin yüksek gösterilmesi ve TARİŞ üzüm birliğinin elinde stok kaldığı, bu yüzden fiyat açıklamadığı söylentisi üreticilerimizin şevkini kırmıştır. Görünen o ki devlet müdahalesi olmazsa üreticilerimizin elindeki kuru üzüm yok pahasına alınacaktır.” dedi.

Üzümcüler İhtiyacı Kadar Satacak
Manisa’da 2005 yılında başlatılan “Ürününe sahip çık, teşkilatına sahip çık, ülkene sahip çık. İhtiyacın kadarını sat. Ürününü açığa (emanete) dökme” kampanyası Şehzadeler Ziraat Odası tarafından bu yıl da sürdürülüyor. Şehzadeler Ziraat Odası Toplantı Salonunda yapılan kampanya tanıtımında Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına konuşan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, 17 Ağustos Marmara depreminde ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenleri andı.

“Devlet müdahale etmeli”

Dünya kuru üzüm piyasasında önemli bir paya sahip olan üreticilerin çok zor şartlar altında üretmeye devam ettiğini aktaran Başkan Kaçire, son yıllarda afetlerden zarar gören üreticilerin borç batağına saplandığını kaydetti.

Kaçire, “2016 yılı üzüm hasadının başlamasıyla beraber üreticilerimizin ne kadar zor durumda olduğu anlaşılmıştır. Rekoltenin yüksek gösterilmesi ve TARİŞ üzüm birliğinin elinde stok kaldığı, bu yüzden fiyat açıklamadığı söylentisi üreticilerimizin şevkini kırmıştır. Görünen o ki devlet müdahalesi olmazsa üreticilerimizin elindeki kuru üzüm yok pahasına alınacaktır. Manisa Ziraat Odaları olarak kuru üzümü üreticilerinin taleplerini Tarım Bakanlığına ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

2005 yılında başlatılan kampanyanın devam ettiğini belirten Kaçire, “Kuru üzümün açığa yatırılması bindiğimiz dalı kesmektir. Bu yüzden üzüm fiyatlarında dalgalanmalar yaşanmakta, üreticilerimiz zarar etmektedir. Devlet desteği TARİŞ Üzüm Birliği’nin, tarım kredi kooperatiflerinin, toprak mahsulleri ofislerinin müdahale alımı yapması sağlanmalıdır. Borç batağında olan üreticilerimizin borçları yapılandırılmalıdır. Üreticilerimizin ihtiyacı kadar üzümünü satıp kalanını bekletmesi, ürününü açığa yatırmaması arz-talep dengesini oluşturacak fiyat istikrarı sağlanacaktır. Kuru üzüm ihracatında yaşadığımız kalıntı problemi üreticilerimiz, Tarım Bakanlığı, ziraat odaları, ihracat birlikleri, borsalar, üzüm işletmeleri, ziraat mühendislerinin katkıları ile çözülmüştür ” diye konuştu.

"Üzüm ithalatının önüne geçilmeli"

Her geçen yıl tecrübe ve becerisini artıran kuru üzüm sektörünün ülkemiz için büyük bir döviz girdisi ve istihdam sağladığına vurgu yapan Kaçire, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörün ayakta kalması ve gelişmesi için üretim ve ihracat aşamasında devlet desteğine ihtiyaç vardır. Tarım Bakanlığı nezdinde ‘Üzüm Daire Başkanlığı’ kurulmalı, sektördeki sorunlar çözülmelidir. Kamu spotları ve okul üzümü projesiyle sağlımız için çok faydalı olduğu ispatlanan üzümün iç tüketimi artırılmalıdır. Yaş ve kuru üzüme ihracat desteği verilmeli, rekolteye göre artırılmalıdır. Sektörün korunması için üzüm ithalatının önüne geçilmelidir. ”

Rekolte tahminini bakanlık yapmalı

Rekolte tahmininin Tarım Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Kaçire, şunları kaydetti: “Borsa ve ihracatçı birliklerinin yaptığı açıklamalar tek taraflı olup, spekülatif yaklaşımlar sadece yabancı alıcıya fayda sağlamaktadır. Yaş ve kuru üzümün geleceği için üreticiden ihracatçısına kadar tüm sektör uyum içerisinde çalışmalıdır. Hepimiz bir zincirin halkalarıyız. Türk üzümünü dünyada hatırı sayılı bir konuma getirmek hepimizin vazifesidir. 2016 üzümü ülkemize, üreticilerimize ve emek çalışanlarına bol kazanç ve bereket getirmesini temenni ediyoruz.”

"Gelişmiş hiçbir ülkede rekolte açıklanmaz"

Açıklanan tahmini üzüm rekoltesiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Kaçire, “Tüccarlar, ihracatçı birlikleri ve borsalar tarafından üzüm rekoltesi yüksek açıklanarak, üreticinin elinde ucuza almaya çalışıyorlar. 2013 yılından beri oda olarak rekolte çalışmalarına girmiyoruz. Girmememizin nedeni dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde rekolte açıklanmaz. Bunlar yapılması gerekiyorsa devlet tarafından yapılması lazım. Borsamızın açıkladığı üzüm rekoltesi çok yüksektir. Bizim yaptığımız tespitlere göre rekolte o kadar da yüksek değil." dedi.

Yaş üzüme giden üzümün kurutmalığa çok az kaldığını belirten Kaçire, kalan üzümün de kuru üzüm rekoltesini yükseltecek kadar çok olmadığını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA