Kayserigaz'dan Sayaçlara Kalibrasyon

12 yıldır Kayseri’ye doğalgaz hizmeti sağlayan Kayserigaz, 10 yıllık kullanım süresini doldurmuş sayaçların kalibrasyon işlemleri için çalışmalarını sürdürüyor.

Kayserigaz'dan Sayaçlara Kalibrasyon
Kayseri’ye güvenli ve sürekli doğalgaz arzı sunan Kayserigaz, 10 yıllık kullanım süresini doldurmuş sayaçların doğru ölçümleme yapabilmeleri için kalibrasyon işlemlerini Kayseri’nin tamamında yapmaya devam ediyor. Kalibrasyon, abonelerin mevcut sayaçlarının yerlerinden sökülmesi, gerekli laboratuvarlara iletilmesi, uygun teknik ekipmanlarla doğru ölçüm yapıp yapmadıklarının kontrol edilmesi ve müdahalelerinin yapılmasını ifade ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlemiş olduğu amaç ve kapsamlar dâhilinde faaliyet gösteren Kayserigaz, sayaçların doğru ve adil ölçümleri gerçekleştirebilmesi hususunda gereken hassasiyeti göstererek, tüm imkanlarıyla sahada ki çalışmalarını sürdürüyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) mevzuatında gerekli tutulan kalibrasyon işlemleri, 3516. yasa ile yetkilendirilen ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ölçü ve Ölçü Aletleri Yönetmeliği 9. Maddesi ‘b’ Bendinde belirtilen ’Elektrik, su, havagazı, doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri 10 yılda bir yapılır’ ibaresi gereği, her bir sayaç için 10 yılda bir defa yapılması kararlaştırılmıştır. Kalibrasyon işlemi için kullanım süresi dolmuş sayaçlar Kayserigaz yetkili firması tarafından sökülerek, abonelerin mağduriyetleri söz konusu olmadan yerine kalibrasyonu yapılmış sayaçlar takılıyor.

Doğalgaz sayaçlarının kalibrasyonu hakkında bilgi veren Kayserigaz Tahakkuk Birimi Sorumlusu Kemalettin Koyuncu: “İlk 10 yıllık kullanım süresine ulaşmış sayaçların kalibrasyon işlemlerini yapmaya 2014 yılında başladık. Bu tarihten itibaren de kullanım süresini doldurmuş sayaçların kalibrasyon işlemleri sahada gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Uygulanan kalibrasyon işlemleri sonucunda, sayaçlar neredeyse sıfır hata ile ölçüm yapabilmekte ve bu sayede doğalgaz dağıtım şirketleri ile doğalgaz aboneleri arasında haksızlık ve mağduriyet yaşanmıyor. Kayserigaz Tahakkuk Ekibi olarak EPDK’nın 3516. yasa ile yetkilendirilen ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ölçü ve Ölçü Aletleri Yönetmeliği 9. maddesine uygun olarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Sayaç değişim ve kalibrasyon işlemleri için abonelerimizden hiçbir şekilde ücret almıyoruz.” dedi.

Kaynak: İHA