Darbe Girişimiyle İlgili Bazı Soruşturmalara Yayın Yasağı Getirilmesi

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Varol: 'Yayın yasağı, hangi soruşturmayla ilgili getirildiyse onu kapsar, başka dosyalara etki etmez. Böyle bir örgütle mücadele etmek için bazı dosyalar için gizlilik kararı almak gerekebilir ancak kamuoyu da FETÖ'nün iç yüzünü görmeli' HUDER Genel Başkanı Kaya: 'Yayın yasakları yerel anlamdaki soruşturmaları kapsıyor. Türkiye'nin tamamındaki soruşturmalar için geçerli olduğunu söylemek yanlış olur. Vatandaşın, 15 Temmuz'da başlarına geleni bilme hakkı var'

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Alaaddin Varol, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili bazı soruşturmalara yayın yasağı getirilmesine ilişkin, 'Yayın yasağı, hangi soruşturmayla ilgili getirildiyse onu kapsar, başka dosyalara etki etmez. Böyle bir örgütle mücadele etmek için bazı dosyalar için gizlilik kararı almak gerekebilir ancak kamuoyu da FETÖ'nün iç yüzünü görmeli.' dedi.

Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğince darbe girişiminin Dalaman Havalimanı kısmına, İzmir 7. Sulh Ceza Hakimliğince de şüpheli ifadeleri ve gizli tanık beyanlarına yayın yasağı getirildiğini hatırlattı.

Hakimliklerin verdiği bu kararların, kendi dosyaları için geçerli olduğunu belirten Varol, 'Yayın yasağı, hangi soruşturmayla ilgili getirildiyse onu kapsar, başka dosyalara etki etmez. Özel durumlar olabilir. Böyle bir örgütle mücadele etmek için bazı dosyalar için gizlilik kararı almak gerekebilir ancak kamuoyu da FETÖ'nün iç yüzünü görmeli.' ifadesini kullandı.

Varol, soruşturmanın etkili bir şekilde yapılabilmesi için medyaya da önemli görevler düştüğünü söyledi.

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Genel Başkanı Hüseyin Kaya da yargının, soruşturmanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için yayın yasağı talebinde bulunabileceğini dile getirdi.

Yayın yasağı tedbirinin, sadece ilgili dosyayı bağlayıcı olacağını ifade eden Kaya, 'Yayın yasakları yerel anlamdaki soruşturmaları kapsıyor, Türkiye'nin tamamındaki soruşturmalar için geçerli olduğunu söylemek yanlış olur. Vatandaşın, 15 Temmuz'da başlarına geleni bilme hakkı var. Bu kapsamda İzmir'in aldığı karar yereldir.' dedi.

Kaya, yayın yasaklarının genişleyeceğini düşünmediğini, gerek görüldüğünde uygulanacağını kaydetti.
Kaynak: AA