Türk Diyanet Vakfı Genel Müdürü Tutkun Açıklaması

'Şu anda 110 farklı ülkeden öğrenciler Türkiye'de eğitim görüyor. Bu öğrenciler farklı anlayışlarla farklı eğitim sistemleri içinden geliyorlar ancak Türkiye'de bulundukları süre içerisinde gerçekten orta yolu tutmuş ve İslam'ı gerçek hüviyeti ile anlamış birer din adamı olarak, birer Müslüman olarak ülkelerine dönüyorlar' 'Özellikle son yıllarda yaşadığımız sıkıntıları da göz önüne alacak olursak, bu gerçekten dünya barışı açısından çok önemli bir proje diye düşünüyoruz'

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun, şu anda 110 ülkeden öğrencilerin Türkiye'de dini eğitim gördüğünü belirterek, 'Bu öğrenciler farklı anlayışlarla farklı eğitim sistemleri içinden geliyorlar ancak Türkiye'de bulundukları süre içerisinde gerçekten orta yolu tutmuş ve İslam'ı gerçek hüviyeti ile anlamış birer din adamı olarak, birer Müslüman olarak ülkelerine dönüyorlar.' dedi.

Almanya'nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin bazı etkinliklerine katılan Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TDV'nin yurt dışı çalışmalarına 1993 yılında başladığını ve bu çerçevede dünyanın dört bir yanından öğrenciler getirerek Türkiye'de eğitim ve öğrenim konusunda destek olduğunu söyledi.

Her yıl dünyanın dört bir tarafından öğrencilerin, vakfın internet sitesi aracılığıyla Türkiye'de okumak için müracaat ettiğini aktaran Tutkun, 'Şu anda 110 farklı ülkeden öğrenciler Türkiye'de eğitim görüyor. Bu öğrenciler farklı anlayışlarla farklı eğitim sistemleri içinden geliyorlar ancak Türkiye'de bulundukları süre içerisinde gerçekten orta yolu tutmuş ve İslam'ı gerçek hüviyeti ile anlamış birer din adamı olarak, birer Müslüman olarak ülkelerine dönüyorlar. Özellikle son yıllarda yaşadığımız sıkıntıları da göz önüne alacak olursak, bu gerçekten dünya barışı açısından çok önemli bir proje diye düşünüyoruz.' diye konuştu.

Tutkun, bu yıl 92 ülkeden 4 bin 300 başvuru olduğunu, mülakatlar yapılarak bu öğrenciler arasından seçilen 120'sinin ilahiyat fakültelerine, 250'sinin ise imam hatip okullarına yerleştirildiğini aktardı. Bu öğrencilerin eğitim öğretimlerine gelecek ay başlayacağını anlatan Tutkun, Türkiye'de öğrencilerin 5 farklı üniversitede eğitim gördüğünü, bu konuda mevcut 3 imam hatip lisesi sayısının 8'e çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Vakfın eğitimi çok önemsediğini vurgulayan Tutkun, şöyle devam etti:

'Gelecek nesillerin yetiştirilmesi yapılacak olan her hizmetin önünde. Eğer geleceğe yetişmiş insan bırakamazsak, yaptığımız çalışmalar belli bir süre sonra sona erecek demektir. Onun için eğitimi ve insan kaynağı yetiştirmeyi önemsiyoruz. Bu anlamda da din eğitimini alanında uzmanlaşmış bir kurum olarak dünyada ve ülkemizde din adamı yetiştirilmesi konusunda gerçekten ciddi bir kaynak ayırıyor, zaman ayırıyor ve bunu önemsiyoruz.'

- 'Avrupa'daki üçüncü neslimizi de yetiştiriyoruz'

Mustafa Tutkun, Avrupalı Türkler için de 10 yıldır devam eden önemli bir projeleri olduğuna değindi.

Avrupa'da yaşayan Türklerin üçüncü nesil olarak okuduğu, özel olarak planlanmış, Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen uluslararası ilahiyat programı bulunduğunu söyleyen Tutkun, şunları kaydetti:

'Bu ilahiyat programı kapsamında da burada doğmuş büyümüş, eğitimini lisede tamamlamış olan öğrenciler Türkiye'ye gelip ilahiyat eğitimlerini Türkiye'de tamamlıyor. Bu sene de 187 öğrenci, Avrupa'daki değişik ülkelerden seçilerek Türkiye'de yerleştirilmiş oldular. Özellikle bu projeyi çok önemsiyoruz. Söz konusu bu öğrenciler, mezun olduklarında hem bu coğrafyayı biliyorlar hem Türkiye'yi biliyorlar hem de dini değerlerin eğitim ve öğretimini alıyorlar. Sonra da gelip buradaki vatandaşlarımıza daha güzel bir hizmet sunma imkanına kavuşmuş olacaklar.'

Kaynak: AA