Cam Sanatçıları İstanbul'da Buluştu

Yerli ve yabancı cam sanatçılarının ortaya çıkardığı eserler, Beykoz'daki Cam Ocağı'nda sergileniyor.

Yerli ve yabancı cam sanatçılarının ortaya çıkardığı eserler, Beykoz'daki Cam Ocağı'nda sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştiren 'Artistin Recidance (Misafir Sanatçı)' projesinde, 8 yerli ve 8 yabancı cam sanatçısı ile 4 asistan sanatçı yer alıyor.

Proje çerçevesinde, iki Amerikalı, iki Avustralyalı ve birer İranlı, Estonyalı, Alman ve Fransız cam sanatçısı, Türkiye'ye gelerek çalışmalara katıldı.

Beykoz Belediyesi'nin himayesinde gerçekleştirilen proje kapsamında, çalışmaları 9 bin ilk ve ortaokul öğrencisi yerinde gözlemledi.

Cam Ocağı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Artistin Recidance Proje Koordinatörü Elif Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birer aylık dört dönem sonunda eserlerin ortaya çıktığını söyledi.

Yalçınkaya, 8 yerli ve 8 yabancı cam sanatçısı ile 4 asistan sanatçının katıldığını aktararak, '20 sanatçımız 4 aylık süre zaafında 29 eser ortaya çıkardı. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın da desteği ve Beykoz Belediyesi'nin himayesinde bu projeyi gerçekleştirdik. Bir ürünün ortaya çıkması büyüklüğüne ve ayrıntısına göre değişiyor. Ama ortalama bir zaman vermek gerekirse 2 günlük hazırlık süresinin ardından ateş üzerinde bir eserin son şeklini alması 2 saat sürüyor.'

Daha önce ilk sergisi Tophane-i Amire'de yapılan sanat eserlerinin ortaya çıkış sürecine değinen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, babasının da cam fabrikasında çalışan bir işçi olduğunu ve bu şekilde geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Çelikbilek, Beykozlular için camın, sanatın çok ötesinde bir aşk ve kıymeti belirlenemeyen bir cevher olduğunu vurgulayarak, 'Kültürel zenginliklerimizin öncülerindendir. Camdan kazanılan lokmayı, ekmeği yıllarca Beykoz'un evlatları olarak, bu büyülü maddenin bizim için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Atalarımızdan bize, bizlerden gelecek nesillere kalacak mirastır. Bu mirasın canlı kalması da sanatçıların üretmesi ve sanat eserleri oluşturmasıyla sağlanacaktır' dedi.

Projede ortaya çıkan eserler, 21 Ağustos'a kadar görülebilecek.
Kaynak: AA