Bütçe Uygulama Sonuçları

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: 'Yılın başından bu yana bütçe performansımız çok iyi gidiyor. Bütçedeki bu fazla, yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesinde elimizi güçlendiriyor'

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yılın başından bu yana bütçe performansının çok iyi gittiğini belirterek, 'Bütçedeki bu fazla, yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesinde elimizi güçlendiriyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığınca, bu yılın temmuz ve ocak-temmuz dönemi bütçe uygulama sonuçlarının açıklandığını anımsatarak, Temmuz ayı bütçe fazlasını yapısal reformların bir an önce hayat geçirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirdi.

Ocak-temmuz döneminde 1,3 milyar lira bütçe fazlasına ulaşıldığını aktaran Zeytinoğlu, 'Yılın başından bu yana bütçe performansımız çok iyi gidiyor. Bütçedeki bu fazla, yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesinde elimizi güçlendiriyor. Faiz harcamaları 2016 yılında geriledi. Yılın başından bu yana faiz harcamalarının yüzde 12 gerilediğini görüyoruz. Bütçe giderlerinin azalmasında bunun büyük katkısı var.' ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), mayıs ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladığını belirterek, mayıs ayında sezonsal olarak işsizlik oranının düşmesini beklerken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan artarak yüzde 9,4 olarak gerçekleştiğini anlattı.

Bu artışın turizm sektöründeki gelişmelerden kaynaklandığını vurgulayan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

'Çünkü sektörün mevsimsel işçi istihdamında bir gerileme yaşandı. Öte yandan geçen yılın mayıs ayından bugüne ilave olarak 795 bin kişi istihdam edilirken, işsizlere de 106 bin kişi eklenmiş. Genç nüfustaki işsizlik oranı da yine gerilemesi beklenirken, yüzde 17,4'e yükselmiş. Tüm bunları turizm sektörümüzdeki yavaşlamaya bağlıyoruz.'
Kaynak: AA