Takunyalara İlgi Sürüyor

Balıkesir'in Gömeç ilçesinde, artık unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden takunyacılığın son temsilcilerinden Sabahattin Yıldız'ın el emeğiyle ürettiği takunyalar, talep görüyor Takunya ustası Yıldız: 'Takunyaların ülke dışında bile, az da olsa hala ilgi görüyor olması çok güzel'.

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'in Gömeç ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden takunyacılığın son temsilcilerinden Sabahattin Yıldız'ın el emeğiyle ürettiği takunyalar, talep görmeye devam ediyor.

İnsanoğluna her devir ve dönemde eşlik eden ağaca dayalı birçok meslek, bugün Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda insan tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Bunlardan biri de 'takunyacılık' mesleği.

Islak zeminlerde giyilen üstü tasmalı, yüksek tabanlı takunyaların tahtası, ceviz, dut ve çınar gibi suya dayanıklı ağaçlardan yapılıyor. Takunyaların tahta tabanının yan taraflarına sedef kakmalar ve gümüş işlemeler de yapılabilirken, en çok ilgiyi sade olanlar görüyor.

Ağaç takozlar, takunya haline getirilince üzerine, ayağa oturması için kösele veya eski otomobil dış lastiklerinden iki santim genişliğinde şeritler kesilip çakılıyor. Eskiden takunyalar, banyolarda, tuvalette ve sokak aralarında gezinirken tercih edilirken, artık yalnızca bazı camilerde abdest alırken kullanılıyor.

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde 50 yıllık ahşap ustası 70 yaşındaki Sabahattin Yıldız, AA muhabirine, 4 yıldır marangoz atölyesinde takunya ürettiğini söyledi.

Yıldız, Kaz Dağı'ndaki çınar ağaçlarıyla el yapımı takunyalar ürettiğini anlatarak, ülkedeki birçok farklı şehrin yanı sıra bazı Balkan ülkelerine takunya gönderdiğini kaydetti. Yıldız, çifti 10 liradan satılan el yapımı takunyaların ilgi gördüğünü dile getirerek, Edremit Körfezi’nde bu mesleği yapan kimsenin kalmadığını bildirdi.

Sabahattin Yıldız, 'Bir mobilya atölyesinin içinde bana yer verdiler. Takunyaları burada üretiyorum. Ülke dışında bile, az da olsa hala ilgi görüyor olması çok güzel. Takunya bizim milletimizin kültürleri arasında. Camilerden de zaman zaman siparişler alıyorum. Fakat yetiştirecek çırak bulamıyorum.' dedi.
Kaynak: AA