Çin Ve Filipinler Arasındaki Güney Çin Denizi Gerginliği

Eski Filipinler Devlet Başkanı Ramos, ülkesinin Çin ile resmi müzakerelere başlamak istediğini söyledi.

Filipinler'in eski Devlet Başkanı Fidel Ramos, ülkesinin Güney Çin Denizi nedeniyle gerilen ilişkiler konusunda Çin ile resmi müzakerelere başlamak istediğini açıkladı.

Philstar gazetesi, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki hak iddiaları nedeniyle gerilen Çin-Filipinler ilişkilerini yumuşatmak için Hong Kong'da bulunan 88 yaşındaki Ramos'un, Çin merkezli Güney Çin Denizi Çalışmaları Ulusal Enstitüsü Başkanı Vu Şısun ve Ulusal Halk Kongresi Dışişleri Komitesi Başkanı Fu Ying ile bir araya geldiğini yazdı.

Ramos, görüşmelerin ardından yaptığı basın açıklamasında, 'Gayrıresmi toplantılarda bölgede gerilimin azaltılması ve güven tesis edilmesi için resmi müzakerelerin başlaması gerektiği vurgulandı. Güven tesis edilmesi konusunda hemfikir olan taraflar, Pekin, Manila ya da başka bir yerde yapılacak resmi müzakere sürecinin başlamasını sabırsızlıkla bekliyor.' ifadeleri kullanıldı.

Diğer yandan, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin özel temsilcisi olarak Hong Kong'a gelen ve ülkesinde 1992-1998 arasında devlet başkanlığı yapan Ramos, oynadığı rolü 'Çin ile dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerini yeniden tesis etmek için buzları kırma görevi' olarak niteledi.

Filipinler, Duterte'nni selefi Benigno Aquino döneminde 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.

Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti.

Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı 'mesnetsiz' olarak nitelemişti.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.
Kaynak: AA