Ifo Dünya Ekonomi İklimi Endeksi 3 Yılın Düşüğünde

Ifo Dünya Ekonomi İklimi Endeksi bu yılın 3. çeyreğinde son 3 yılın en düşük düzeyine indi Ifo:'Geçen çeyrekteki artış eğilimi neredeyse tüm bölgelerde durma noktasına geldi' 'Özellikle Avrupa'da ekonomik iklim Brexit kararının ardından gölgelendi'

Dünya ekonomisi Ifo Ekonomi İklimi Endeksi, bu yılın üçüncü çeyreğinde 86 puana inerek son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), 3 çeyreğe ilişkin Dünya Ekonomi Anketinin (WES) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ikinci çeyrekte 90,5 puan olan endeks, üçüncü çeyrekte 4,5 puan azalarak 86 puana düştü. Son 3 yılın en düşük seviyesine gerileyen endeks ayrıca, 96,1 puan olan uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kaldı.

Mevcut ekonomik duruma ilişkin uzmanların değerlendirmesi olumsuz olmaya devam ederken, ekonomik beklentiler önceki çeyreğe kıyasla çok daha fazla olumsuz gerçekleşti. Dünya ekonomisindeki güven ise bastırılmış olarak belirlendi.

Dünya Ekonomi Anketi uzmanlarına göre, geçen çeyrekteki artış eğilimi neredeyse tüm bölgelerde durma noktasına geldi. Özellikle Avrupa'da ekonomik iklim Brexit kararının ardından gölgelendi. Bu durumun tek istisnası ekonomik iklimin canlandığı Avrupa Birliğine üye Doğu Avrupa ülkelerinde görüldü.

Asya'da ekonomik iklim endeksi, yedi yılın en düşük seviyesine geriledi. Endeks, Kuzey Amerika'da ise uzun vadeli ortalamanın sadece biraz daha üstünde gerçekleşti. Ancak, Latin Amerika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde ekonomik iklimde bir iyileşme belirlendi.

Ankete göre, dünya genelinde ortalama kısa vadeli faiz oranlarının gelecek altı ay boyunca hemen hemen sabit kalması bekleniyor. Uzun vadeli faiz oranlarının ise yılın ikinci yarısında artacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, ABD dolarının gelecek altı ay içinde güçlenmesi bekleniyor.

Temmuz ayında yapılan anket, 115 ülkeden bin 86 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kaynak: AA