Irak'taki Yolsuzluk İddiaları

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarının 'delil yetersizliği' sebebiyle düşürülmesinden sonra çalışmalarına tekrar başladığı bildirildi.

Cuburi'nin sözcüsü İmad Hefaci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Selim Cuburi, Yüksek Yargı Konseyinin Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi tarafından ortaya atılan yolsuzluk iddialarını delil yetersizliği sebebiyle düşürmesinden sonra çalışmalarına tekrar başladı.' dedi.

Hefaci, Cuburi'nin hakkındaki yolsuzluk dosyasının kapatılmasından sonra kendi isteğiyle kaldırttığı dokunulmazlığını da geri alacağını söyledi.

Yüksek Yargı Konseyi Sözcüsü Abdussettar Bayraktar dün yaptığı açıklamada, Cuburi hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak için oluşturulan heyetin, 'delil yetersizliğinden suçlamaların düşürülmesine' karar verdiğini belirtmişti.

Cuburi, Irak meclisinde dün yapılan oturumda, kendisi ve bazı milletvekillerine yönelik iddiaların soruşturulması ve mahkeme tarafından incelenmesi için dokunulmazlığının kaldırılmasını bizzat talep etmişti. Söz konusu talep üzerine oylama yapılarak Cuburi ve iki milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

- Ne olmuştu?

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine 1 Ağustos'ta meclise çağrılan Savunma Bakanı Ubeydi, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmiş, buna karşılık Meclis Başkanı Cuburi ve bazı milletvekillerinin Savunma Bakanlığı ihalelerinde yolsuzluk yaptığını ileri sürmüştü.

Cuburi ise Ubeydi'nin iddiaları üzerine yaptığı yazılı açıklamada, 'Irak Meclis Başkanı olarak yapılan tüm ithamların sonuçlarına katlanmaya hazırım. Söz konusu iddia ve suçlamaların araştırılması için ortak bir komisyonun kurulmasını talep ediyorum.' ifadelerini kullanmıştı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de tüm yolsuzluk iddialarının soruşturulması için talimat vermişti.

Kaynak: AA