DEİK Başkanı Vardan Açıklaması 'Sonbaharda Rusya İle İş Forumları Ve İkili İş Görüşmeleri DEİK Bünyesinde Başlıyor'

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye Rusya ilişkilerinin 24 Kasım 2015 öncesine dönülmesi kararı ile ilgili, “Bizlerin de en büyük arzusu, bu normalleşme sürecinin bir an önce tamamlanmasıdır” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Rusya’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirilen ziyarete ilişkin ekonomik ilişkileri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere yapmış olduğu ziyaret, Türkiye’ye dair hem siyasi hem de ekonomik açıdan önemli bir zaman dilimine rastladığını belirten Vardan, “Tarihi olarak olarak niteleyebileceğimiz bu görüşmelerin siyasi, ticari, ekonomik ve ikili ilişkilerin gelişimine önemli katkı sağlayacağı inancındayım. Daha önceden söylediğimiz gibi ülkemiz Rusya için, Rusya’da ülkemiz için vazgeçilmez iki önemli ülkedir. Bu iki önemli ülke aynı zamanda bölgesinde de güçlü ülkelerdir. Sonuçta iki güçlü ülkenin, hem siyasi hem de ticari açıdan birlikte ortak projeler geliştiriyor olması, bölgede barış ve istikrar için son derece önemlidir. Sonuç itibari ile, 9 Ağustos 2016 tarihinde iki ülke devlet başkanları arasında yapılan görüşmelerde ortaya çıkan net sonuç; ikili ekonomik ilişkilerde 24 Kasım 2015 öncesine dönülmesi kararlılığıdır. Bizlerin de en büyük arzusu, bu normalleşme sürecinin bir an önce tamamlanmasıdır” dedi

Görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha önce belirlenmiş olan 100 milyar dolar hedefine ulaştırılmasının altı yeniden çizilmiş olduğunu vurgulayan DEİK Başkanı, bu kararın kendileri açısından çok önemli olduğunu, çünkü netice itibari ile bu hedefi gerçekleştirecek olanların kendileri, yani iş dünyası temsilcileri olduğunu belirtti.

DEİK Başkanı Vardan, “Biz de iş dünyası olarak iki ülke devlet başkanlarının belirlemiş oldukları hedefleri gerçekleştirmek için çalışacağımızı ifade ettik. Bu hedefe ulaşırken de, bürokratik ve hukuki engellerin ortadan kaldırılması temennimizi belirttik. Cumhurbaşkanımız, “hedeflere ulaşmanın önünde hangi engeller varsa onları kaldırmakta kararlıyız” dedi.

Bizler bu inançla, önümüzdeki dönemde ticari ve yatırım projelerimizi devam ettireceğiz. Bu çerçevede, askıda olan projelerin tekrar ele alınarak devam ettirilmesi, mevcut projelerin ve yeni projelerin hayata geçirilebilmesi için öncelikle iki ülke arasında varolan vize sorunun halledilmesi gerekmekte. İki ülke iş insanları, eğer birbiri ile ticaret yaparak ticaret hacmini geliştirmek için çalışacaksa, iki ülkeye gidiş gelişlerde herhangi bir engelin bulunmaması gerekir. Bu bakımdan da 24 Kasım 2015 öncesindeki vizesiz seyahat uygulamasına dönülmesi biz iş dünyası için çok önemli.

Bir başka önemli husus ise özellikle Türk yöneticilerin, işcilerinin Rusya’daki projelerde çalışmak üzere alması gereken çalışma izinleri. Bu konuda da mutlaka eski uygulamaya geri dönülmesi ihtiyacını duyuyoruz. Mal ticaretinde gümrük uygulamaları ve malların taşınması konusunda da gerekli kolaylıkların sağlanacağını umuyoruz. Ayrıca iki ülke arasında bir Türk-Rus ortak yatırım fonunun kuruluyor olması da, iki ülkenin karşılıklı yatırımları açısından büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki en büyük Rus yatırımı olan Akkuyu Nükleer Santrali projesinin kaldığı yerden devam edecek olması ve aynı zamanda Türk Akımı Doğalgaz projesinin inşasının da yeniden gündeme gelmiş olmasının enerji alanındaki işbirliğinin, hız kesmeden devam edeceğini gösterdiğinin altını çizen Vardan, “Sonuç itibari ile iş dünyası olarak, her iki liderin güçlü iradelerini orada net olarak gördüğümüzde, bizlerin ileriye dönük olarak yapabileceklerimizden ümitlendik ve cesaret kazandık. Bu seyahatten bazı ülkeler değişik anlamlar ve çıkarımlarda bulunuyorlar. Fakat bunu böyle yorumlamamak gerekir. Zira Türkiye, bulunduğu bölgede eğer güçlü bir ülke olmak istiyorsa, 2023 ve ileri hedefleri varsa, bu hedeflere ulaşmak için çok taraflı politika izlemek zorundadır. Tüm ülkeler ile mümkün mertebe hem siyasi, hem de ticari ilişkileri sürdürmek ve yatırım ilişkilerini geliştirmek durumundayız. Biz hiçbir ülkeden vazgeçebilecek durumda değiliz; böyle bir lüksümüz yok. Biz AB ülkeleri ile de çalışmaya devam edeceğiz. Şu an için ihracatımızın yaklaşık yarısına yakınını AB ülkelerine yapmakta olduğumuz düşünüldüğünde, bizim zaten farklı bir bakış açısı içinde olmamız düşünülemez. Türkiye’deki yabancı yatırımların yüzde 64’ü AB ülkelerinden geliyorsa, bunu göz ardı etmemiz mümkün olamaz” dedi.

Öte yandan ABD ile ilişkilerin zaten çok uzun bir geçmişe dayandığını ve bu ilişkilerin de artarak devam etmesinin en büyük arzuları olduğunu belirten DEİK Başkanı, “Herhangi bir siyasi gerginliğe sebebiyet vermeyecek şekilde, siyasi ve ekonomik ilişkilerin çok yönlü olarak önümüzdeki günlerde devam edeceğini ümit ediyoruz. Ancak bizim arzumuz, muhataplarımızın Türk halkının 15 Temmuz’da oluşan darbe girişiminde Türk demokrasisini savunma ve güçlendirme kapsamındaki tavrını hiç unutmamalarıdır. Sonuç olarak bu tarihi gezinin başarılı olarak neticelendiğini ve bundan sonra da yapılması gerekenleri izleyerek, bizlerin de sorumluluk alanına düşen görevleri yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

Vardan, bundan sonrası için DEİK olarak, Türkiye-Rusya İş Konseyi vasıtasıyla, muhattap karşı kuruluşlarla dış ekonomik ilişkileri canlandırmaya yönelik olarak hem Türkiye’de, hem de Rusya’da iş adamları ile iş forumları ve ikili iş görüşmeleri (B2B) gerçekleştirmek için Ekim-Kasım aylarında faaliyetlere devam edeceklerini belirterek, “DEİK’teki ve İş Konseyimizdeki tüm çalışma arkadaşlarım da bu yönde çalışacaklar” dedi.

Kaynak: İHA