ABD'de Baltimore Polisi Hakkındaki Soruşturma Tamamlandı

Adalet Bakanlığı'nın raporunda, siyahi genç Freddie Gray’in ölümünden sorumlu tutulan Baltimore polis teşkilatının kanunsuz durdurmalar, tutuklamalar ve aşarı güç kullanarak rutin bir şekilde vatandaşların anayasal haklarını ihlal ettiği belirtildi.

WASHINGTON – ABD Adalet Bakanlığı, siyahi genç Freddie Gray’in ölümünden sorumlu tutulan Baltimore polis teşkilatının kanunsuz durdurmalar, tutuklamalar yaparak ve aşarı güç kullanarak rutin bir şekilde vatandaşların anayasal haklarını ihlal ettiğini bildirdi.

ABD Adalet Bakanlığı, geçen yıl siyahi genç Freddie Gray’in gözaltında alındıktan bir hafta sonra hayatını kaybetmesinin ardından Baltimore polis teşkilatına soruşturma başlatmıştı. Soruşturmayı tamamlayan bakanlık, 163 sayfalık raporunun detaylarını bugün kamuoyuyla paylaştı.

Raporda polisin anayasayı ve birçok federal yasayı ihlal ettiği belirtilerek, “Baltimore polis teşkilatının uygulama, eğitim, denetim ve hesap verebilirliği yapılarındaki sistematik eksiklikler, polisin etkin bir şekilde ve federal yasaların sınırları içerisinde güvenliği temin etmesini engellediğine” işaret edildi.

Soruşturmayla, “denetleyicilerin, bir mahalledeki kapşonlu tüm siyahilerin tutuklanması gibi bariz bir biçimde ayırım gözeten emirler verdiğinin görüldüğü' belirtilen raporda, polisin siyahi yaya ve sürücüleri beyazlara nazaran daha fazla durdurduğu veya üstlerini aradığı belirtildi.

Raporda Baltimore polisinin haklı bir gerekçesi olmadan insanları durdurduğu, üst araması yaptığı ve tutukladığı, aşırı şiddet kullandığı, anayasanın koruması altındaki haklarını dile getirenlere şiddetle karşılık verdiği ifade edildi.

Polisin yıllardır var olan sistematik eksikliklerinin özellikle Afro-Amerikalı toplum arasındaki polise duyulan güveni sarstığı tespitine yer verilen raporda, polisin siyahilere hakaret anlamı içeren “zenci” kelimesini kullanmaktan geri durmadığının görüldüğüne yer verildi.

Raporun kamuoyuyla paylaşılmasına yönelik düzenlenen basın toplantısında konuşan Baltimore Polis Müdürü Kevin Davis, bakanlığın soruşturma sonucunda elde ettiği bulguları inceleyeceklerini belirterek, raporun polis teşkilatlarını iyileştirmesine yardımcı olacağını kaydetti.

Davis, “Uzun süredir devam eden sorunlarımızı sahici, somut adımlarla iyileştirmek için yola çıktık. Adalet Bakanlığının tespitleri bizim yol haritamızı pekiştirecek.” diye konuştu.

Baltimore kentinde Nisan 2015’te, 25 yaşındaki siyahi Freddie Gray gözaltındayken omuriliği hasar gördüğü için kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Gray’in gözaltında ölümünün ardından Baltimore’da polisin şiddetine karşı günlerce süren kitlesel gösteriler başlamış, kente yağmalama olayları yaşanmıştı.

Gray'in ölümüyle ilgili 3'ü siyahi olmak üzere toplam 6 polis hakkında cinayet davası açılmıştı. Maryland eyaletinin siyahi savcısı Marilyn Mosby, geçen yıl düzenlediği basın toplantısında, haklarında gözaltı kararı çıkan polislerin ikinci dereceden cinayetle yargılanacağını açıklamıştı. Ancak Gray’in ölümüne sebebiyet vermekten yargılanan 6 polis memuru ise hiçbir ceza almamıştı.
Kaynak: AA