Lüle Taşından Büstler Yaptı

Eskişehir'de 55 yıldır lüle taşı işleyen, aralarında Türkiye ve çeşitli ülkelerin devlet büyükleri, şair ve sanatçılarının bulunduğu yaklaşık 400 kişinin büstünü yapan 72 yaşındaki Başsav, eserlerini sanatevinde sergiliyor Sanatçı Başsav: 'Bizler okumadık, direkt çıraklıktan başladık bu işe ama bunun çağa uygun bir meslek haline gelmesini isterim'.

SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'de 55 yıldır lüle taşı işleyen Mehmet Başsav, meslek hayatı boyunca aralarında Türkiye ve çeşitli ülkelerin devlet büyükleri, şair ve sanatçılarının bulunduğu yaklaşık 400 kişinin büstünü yaptı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Turistik El Sanatları Merkezi'nde, kendisine tahsis edilen bir sanatevinde ürünlerini sergileyen 72 yaşındaki Başsav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 55 yıldır lüle taşına hayat verdiğini söyledi.

Meslek hayatı boyunca pipo, minyatür büst, heykel, mask ve rölyef gibi çok sayıda eser ürettiğini belirten Başsav, bu sanatla 1960'lı yıllarda tanıştığını, 'Artist İsmail' lakaplı bir sanatçı büyüğünün tavsiyesi üzerine lüle taşından büst yapmaya başladığını anlattı.

Yaklaşık 55 yıldır bu sanatı icra ettiğini dile getiren Başsav, şöyle devam etti:

'Mesleğimin ilk yıllarında ürettiğim eserleri İstanbul'da bir firmaya sattım. O firma da eserlerimi Avrupa ülkeleri ve ABD'ye ihraç ediyordu. Bu zamana kadar Türk kahramanları, devlet büyükleri, Osmanlı padişahları, sanatçı ve şairler başta olmak üzere ABD başkanları, Avrupa'nın tanınmış kişilerinin portrelerini yaptım. Tek tek saymadım ama yaklaşık 400 kişinin portresini yapmışımdır.'

- 'Anadolu kültürüne dair kompozisyon eserlerim de var'

Başsav, ürünlerini satmadığını ve sanatevinde sergilediğini aktararak 'Sponsorum yok, yaptıklarımı biriktiriyorum. Sadece portre çalışmadım, Anadolu kültürüne dair çeşitli kompozisyon eserlerim de var. Sanatevimi herkes ücretsiz gezebilir.' dedi.

Lüle taşı işlemenin kolay olmadığını ifade eden Başsav, şunları söyledi:

'Kendime göre bildiklerim ve çalışma sistemim var. Bu benim 55 yıllık mesleğim. Madenciliğinden işlemeciliğine her şeyini yaptım. Lüle taşı işlemeciliği 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Eskişehir'deki üniversitelerimiz bu işe el atarsa ben de onlara yardımcı olurum. Güzel sanatlar bölümü öğrencilerine tüm bilgi birikimimi öğretmek isterim.'

Başsav, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, kendisine 'Geleneksel Türk el sanatları sanatkarı' ünvanının verildiğini, ayrıca UNESCO'nun 'Yaşayan İnsan Hazineleri''ne aday gösterildiğini söyledi.

Dünyada en iyi lüle taşının Eskişehir'den çıktığına işaret eden Başsav, şunları kaydetti:

'Hava kabarcığı olmayan sanata uygun en iyi lüle taşı ülkemizde mevcut. Portrenin yapımı, 3 gün ile 1 hafta arasında sürüyor. Bizim işimiz yontma üzerine. Bir portreyi aynı harita ölçeği gibi küçülterek yapabiliyorum. Bizler genelde okumadık, direkt çıraklıktan başladık bu işe ama bunun çağa uygun bir meslek haline gelmesini istiyorum.'
Kaynak: AA