Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Yıldırım Açıklaması

'Gerek içeride, gerekse dışarıda endişe edilecek bir durum yok. Cari açık ve rezerv sorunumuz olmadığı için bu tür sıkıntılar gelip geçicidir'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Başdanışmanı Adnan Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından ekonomideki durumla ilgili, 'Gerek içeride, gerekse dışarıda endişe edilecek bir durum yok. Cari açık ve rezerv sorunumuz olmadığı için bu tür sıkıntılar gelip geçicidir.' dedi.

Yıldırım, İzmir'de Ege Serbest Bölge AŞ'de (ESBAŞ) faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen 'Türkiye'de Yatırım ve İş Ortamının Geleceği' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası ekonomik durum hakkında bilgi verdi.

Yıldırım, 15 Temmuz öncesinde yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik ekonomi teşvik paketlerini açıklamaya hazırlandıklarını belirterek, 'Geçtiğimiz hafta böyle bir darbe girişimini yaşamasaydık, bugün daha önemli bir aşamada, yatırım, ihracat, katma değerli üretim konusunda yeni destekleri ve bunların detaylarını konuşuyor olacaktık. Tabii bunları yeniden konuşacağız ama biraz ertelendi. Biz çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.' diye konuştu.

Darbe girişimine tepki gösteren Türk milletinin takdir edilmesi gerektiğini dile getiren Yıldırım, 'İnancım o dur ki böyle bir darbeyi bir daha yaşamayacağız. Halkın iradesi bunu net bir şekilde ortaya koydu.' dedi.

- 'Endişe edilecek bir durum yok'

Yıldırım, ekonomik anlamda endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak, 'Türkiye ekonomisinin bu süreçte dünyayla entegrasyonunda, gerekse dünyadan doğrudan yatırımcı gelme sürecinde yeni olumlu ve yatırımcı lehine düzenlemeler var. Gerek içeride, gerekse dışarıda endişe edilecek bir durum yok. Cari açık ve rezerv sorunumuz olmadığı için bu tür sıkıntılar gelip geçicidir.' değerlendirmesinde bulundu.

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler de FETÖ'nün askeri darbe girişimini kınadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Türk halkına bu hainliği yapanlar öyle cezalandırılmalılar ki bundan sonra hiç kimse benzer olaylara girişmeyi aklının ucundan bile geçiremesin. Bu yaşananların iş hayatına ve ekonomiye etkilerini değerlendirdiğimizdeyse demokrasi zaferinin kazanılmış olmasının bizleri geri dönüşü olmayan bir çıkmazdan kurtardığını görüyoruz. Yatırımcıların tercihi olan bir ülke olabilmek için demokrasinin vazgeçilemez bir unsur olduğunu şüphesiz kabul etmeliyiz. Her ne kadar millet olarak çok talihsiz bir tecrübe yaşasak da darbenin sadece girişim olarak kalmış olması ve başarısızlıkla sonuçlanması bizler için çok büyük bir kazanımdır. Yaşanılan olayın büyüklüğüne ve şiddetine rağmen ekonomi son derece profesyonel bir şekilde kontrol altına alınmış ve yönetilmiştir. Şüphesiz ki bunun sebebi ülke ekonomisinden sorumlu olan bakan ve bürokratlarımızın engin tecrübeleridir.'

Kaynak: AA