Irak'taki İnsani Durum

BMMYK, mart ayından bu yana DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinden kaçanların sayısının 34 bine ulaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) son beş ayda Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinden kaçıp iç göçmen statüsüne düşen kişi sayısının 34 bine ulaştığını duyurdu.

BMMYK tarafından yayımlanan Irak raporunda, mart ayında başlayan Musul'u kurtarma operasyonları sırasında çıkan çatışmalardan kaçıp, güvenli bölgelere sığınan iç göçmenlerin sayısının 34 bine yükseldiği belirtildi.

Irak'ın diğer bölgelerindeki sivillerin durumuna da değinilen raporda, Enbar'ın Felluce kentinden mayıs ayından bu yana yaklaşık 87 bin kişinin, Salahaddin iline bağlı Şirkat ilçesinden ise haziran ayından bu yana 25 bin kişinin ayrıldığı belirtildi.

Son verilere göre, Irak genelindeki iç göçmen sayısının 3 milyon 400 bin kişiye ulaştığı kaydedildi.

- Şirkat'ta açlıktan ölümler

Raporda ayrıca, DAEŞ'in elinde tuttuğu Şirkat ilçe merkezinde sivillerin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Irak güvenlik güçleri tarafından kuşatma altında tutulan ilçede açlıktan ölümlerin yaşandığı belirtilen raporda,'Şirkat ilçe merkezinde bulunanların gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerine ulaşması mümkün değil. Bölgeden gelen son raporlarda, 4'ü çocuk en az 7 kişinin açlıktan hayatını kaybettiği, ilçeden kaçmak isteyenlerin ise DAEŞ tarafından idam edildiği belirtiliyor.' denildi.

Kaynak: AA