Mor Soğanda Bereketli Hasat Dönemi

Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Işıktaş: 'Ballıpınar'da, halen hasadı ve bağlama işlemleri süren mor soğandan bu yıl 3 bin 500 ton verim bekliyoruz'.

Balıkesir'in Erdek ilçesinde 'balık soğanı' olarak da bilinen mor soğan hasadında bolluk ve bereket yaşanıyor.

Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Ballıpınar Mahallesi'nde mor soğan ekimi yapan üreticilerin hasat döneminde olduğunu ve yüzlerinin güldüğünü söyledi.

Geçen yıl dekar başına 6 ton olmak üzere toplam 3 bin 500 ton mor soğan üretimi gerçekleştirildiğini belirten Işıktaş, 'Ballıpınar'da, halen hasadı ve bağlama işlemleri süren mor soğandan, bu yıl da 3 bin 500 ton verim bekliyoruz.' diye konuştu.

Soğanların özellikle İstanbul ve İzmir olmak üzere birçok kente gönderildiğini dile getiren Işıktaş, 'Bu yıl soğanın kilogramı 1 lira 20 kuruşa satılıyor. Yetiştirdiğimiz ürünlerin yok satmasından memnunuz. Ancak, asıl parayı aracılar kazanıyor. Bizden, kilogramı 1 lira 20 kuruşa alınan soğan, büyük kentlerin alışveriş merkezlerinde, 4-5 liradan satılıyor. Yine de ürünümüzün hiç bozulmadan ve elimizde kalmadan satılmasından mutluluk duyuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör ise 'Bu yıl mor soğan üretimi çok fazla. Kilogramı 1 lira 20 kuruş gibi düşük bir fiyatla satılsa da üretici, elinde ürün kalmamasından memnun. Soğana talep fazla. Çünkü vatandaş artık mor soğanın Erdek'in kırsal mahallelerinde yetiştiğinin farkına vardı. Mor soğanın kilogramı en az 1,5 liradan satılabilmeli.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA