'7. Uluslararası İstanbul Opera Festivali' Başladı

Bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali 'Gala Konseri' ile başladı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen festivalin açılışında, şef Borislav Ivanov'un yönetiminde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın Çaykovski, Tchaikovsky, Leoncavallo, Verdi, Puccini, Bizet eserlerini seslendirdiği Gala Konseri'ne, tenor Kaludi Kaludov ve bariton Kevork Tavıtyan, sesiyle eşlik etti.

Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda düzenlenen konserde AA muhabirine açıklamada bulunan festivalin başkan yardımcısı Yücel Özeke, festivalin bu sene sırf opera festivali olarak yapılmadığını belirterek, 'Bu yıl bale de eklendi. Aynı zamanda bir bale yarışması da dahil oldu.' dedi.

Özeke, 8-13 Temmuz'da Kadıköy Süreya Operası'nda bale yarışmasının düzenleneceği bilgisini vererek, birçok da temsilin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Türk motiflerini içeren eserlerin festival kapsamında sahneleneceğini ifade eden Özeke, şunları söyledi:

'Saraydan Kız Kaçırma, Zaide gibi bizlerden motifleri öne çıkaran bir festival hazırlandı. Uluslararası bir festivalde, yerel değerlerimizi de sunuyoruz. Türkiye zor günlerden geçiyor, etkinliğin ana amacı da bu günlerde insanları bir araya getirmek. Birinci ve ikinci dünya savaşlarında insanlar bu tarz etkinliklerde bir arada olmuş, ruhlarına incelik katmışlar, kötülükleri unutarak. Herkesi festivale bekliyoruz.'

- Festival takvimi

Festival kapsamında 5 Temmuz'da, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda, Tolga Taviş'in bestesi 'Hekimoğlu Operası' sahnelenecek. Samsun Devlet ve Opera Balesi tarafından sahnelenen ve rejisini Figen Ayhan Karakelle'nin üstlendiği eser, küçük yaşta babasını kaybeden ve haksızlıklara karşı verdiği mücadeleleriyle halk kahramanı haline gelen Hekimoğlu'nu anlatıyor.

Osmanlı kültür ve yaşayışının etkisiyle 18 yüzyılda Avrupa'da unutulmayacak besteciler, besteler, eserler ortaya çıkaran 'Turquerie' akımının en güzel örnekleri de festivalde yer alacak.

Kostümleri, müzikleri ve Osmanlı hoşgörüsünü ele alan sürükleyici hikayesiyle Wolfgang Amadeus Mozart'ın 'Saraydan Kız Kaçırma' operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Yekta Kara'nın rejisiyle sahneye konulacak eser, 14 ve 15 Temmuz'da İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Festivalin kapanışı, Mehmet Balkan'ın sahneye koyduğu, Mozart'ın 'Zaide' operasıyla gerçekleşecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek eser, 16 Temmuz'da Kadıköy Belediyesi Kadıköy Süreyya Sahnesi'nde izlenebilecek.

Kaynak: AA