Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel: Hakkımı helal etmiyorum

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, darbe girişimiyle ilgili olarak, "Hakkımı helal etmiyorum" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel: Hakkımı helal etmiyorum
Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel: Hakkımı helal etmiyorum
Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, NTV canlı yayınında darbe girişimini değerlendirdi.

Darbe gecesi yaşananları anlatan emekli Org. Özel, gözaltına alınanlar arasında askerlik döneminden arkadaşları olduğunu ve bunlara hakkını helal etmediğini ifade etti.

Necdet Özel, şu ifadeleri kullandı:

'Türk ordusu hukuka ve evrensel değerlere saygı duyar. 15 Temmuz gecesi yaşanan kalkışma olayı ülkemize milletimize acı çektiren bir olaydır. Ancak bu işin TSK'nın kurumsal kimliği altında yapılmadığı bugün çok açık bir şekilde anlaşılmıştır. Şehitlerimiz var. Yaralılarımıza geçmiş olsun diliyorum. Halkımızın gösterdiği inanılmaz bir destek var. Sayın Cumhurbaşkanımızın cesaretli duruşu için teşekkür ediyorum, Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Medyaya teşekkür ediyorum. Ayrıca bu işe karşı çok büyük bir mücadele veren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçek mensuplarına teşekkür ediyorum. TSK bu tip olaylarda yaptıklarıyla ön planda olmayı istemez ama ben bunları biliyorum ve onlara buradan teşekkür ediyorum.

O gece televizyondan başka bir kanal seyrediyordum. Eşimin bir akrabasının telefon açması vasıtasıyla Boğaz'ın görüntüsünü gördüm. Önce köprülerin bir ihbar sonucu kapatıldığını düşündüm. Biraz daha zaman geçti, bir parlamenter beni arayarak Ankara'da helikopterlerin ve jetlerin alçaktan uçtuğunu söyledi. Benim bulunduğum Gölbaşı'ndan bunları duymam mümkün değildi. Daha sonra komutanlarımızı aradım, malesef Hava Kuvvetleri Komutanımızla konuştum. Onunla da çok uzun bir süre konuşamadım. Daha sonra Deniz Kuvvetleri Komutanı'nı buldum. Yerini sormadım, kendisi 'Güvenli bir yerdeyim' dedi. O sırada bombalar atılıyordu, atışlar yapılıyordu bu nedenle Ankara'ya döndüm. Ama Ankara'da hiç kimseye ulaşamadım. İstanbul'daki arkadaşımı aradım (1. Ordu Komutanı Ümit Paşa'dan bahsediyor) ve bu süreçte neler yapması gerektiğini söyledim.

Daha sonra Ankara'ya döndüm ve Özel Kuvvetler Komutanı'nı aradım. Komutan, birliğiyle irtibat kurmaya çalıştığını, birliğe gitmek için bir araç istediğini ve birliğe giderken ateş yediğini, şöförünün yaralandığını söyledi. Yanımdaki iki özel kuvvetler görevlisini, olaya müdahil olması için gönderdim. Onlar özel kuvvetlerde çatıştılar ve orada şehitler de verdik.

O sırada Genelkurmay Başkanı'nın rehin tutulduğu bilgisini aldım. Ankara'da bulunan komutan arkadaşlarımabir araya gelip güç oluşturmaları gerektiğini söyledim. Dolayısıyla benim o gün bu işe müdahil olmam gerektiğini hissettim. Gözaltına alınanlar arasında görevde olduğum yıllarda arkadaş olduklarım var, onlara hakkımı helal etmiyorum. Göreve geldiğimizde ordu içerisinde olmaya çalışan gruplar vardı. Komutanların en yakınında çalışanlar bunları yapanlar. Beni arayanlara korsan mesajlara inanmamaları gerektiğini söyledim.

Benim gördüğüm kadarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nde travma biraz büyük. Bu yaraların kapatılması zaman alacaktır ama benim arkadaşlarım bunu başaracaktır.

İSTİHBARAT ZAAFİYETİ VAR MI?


Türkiye'de son zamanlarda yaşanan olayların ardından sürekli istihbarat zaafiyeti deniliyor. Ama istihbarat nasıl toplanır bilmiyorlar. Kurumlar kendilerine gelen bilgiler üzerine istihbarat oluşturular. Dinleme yapıldığı zaman yasaya göre. Hatta ortak bir İstihbarat Koordine Merkezi kurulması önerisini ben yaptım ve kurduk. Kurumlar benim dönemimde koordine çalıştı. Ama bilgilerin gelmesiyle bitmiyor gelen bilgilerin hukuki niteliği önemlidir?

TERÖRLE MÜCADELE SEKTEYE UĞRAR MI?

Gözaltına alınanların bir kısmı IŞİD'le ve PKK'yla başarılı bir şekilde mücadele eden arkadaşlar. Bu konuda hiç şüphe olmasın TSK'nın terörle mücadele konusunda hiçbir zaman zaafiyet göstermemiştir. O konudaki başarıyı hiçbir şey gölgeleyemez. Bu konuda dünya orduları bizi tebrik ediyor. TSK terörle mücadele konusunda çok başarılı bir ordudur.'

BUNDAN SONRA NE YAPILMALI?

Hükümetimiz iş başında ve tabii ki bundan sonra gerek tedbirleri alacaklar. Ben TSK'da komuta kademesinde olan arkadaşlarıma bir şey söyleyebilirim. TSK'yı süratle toplasınlar 2011'de yaptığımız gibi. TSK'daki yarayı bir an önce onasınlar. Güneydoğu'daki mücadele henüz bitmedi. O neden TSK'yı bir an önce onarmaları lazım bu yarayı bir an önce kapatmaları lazım'