655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne Doğru

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: 'Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde festival yani eğlence yapılmayacak, sadece 3 gün güreş müsabakaları olacak'.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde eğlence kısmının iptal edildiğini sadece güreş müsabakalarının yapılacağını bildirdi.

Edirne Belediye Meclisi, AK Parti, MHP ve CHP il başkanlarının katılımıyla olağanüstü toplandı.

Gürkan, mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye'de kimsenin tasvip etmeyeceği bir darbe girişiminin yaşandığını söyledi.

Darbe girişiminde şehit olan 161 kişiye Allah'tan rahmet dileyen Gürkan, 'Bin 400'den fazla yaralı vatandaşımız var, yaralılarımıza şifa diliyorum. Demokrasi sevdası ve demokrasi aşkı içinde olan her Türk vatandaşı askeri darbenin her türlüsüne karşıdır. Türk milleti büyük bir dirençle bu kanlı darbe girişimine topyekun karşı çıkmayı başarmıştır ve darbeciler başarılı olamamıştır.' diye konuştu.

Bu hafta 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin başlayacağını hatırlatan Gürkan, eğlence programlarının iptal edildiğini sadece güreş müsabakalarının yapılacağını belirtti.

Kırkpınar'da nasıl bir program yapacakları konusunda ilgililerle görüşmeler yaptıklarını ve bir karar aldıklarını anlatan Gürkan, şu bilgileri verdi:

'Önümüzde Edirne'nin şenliği ve bayramı olan 655. Kırkpınar Yağlı Güreşlerimiz var. Dünden bu yana ortalık biraz yatıştıktan sonra Kırkpınar'la ilgili nasıl bir tavır almamız gerektiği yönünde Valimiz ve mecliste grubu bulunan partilerin il başkanlarıyla görüştük. Kırkpınar eğlence ve spor olmak üzere iki boyuttan oluşuyor. Kırkpınar 654 yıldır kesintisiz devam etti. Öyle bir gelenek ki Kırkpınar, geçmişte Kurtuluş Savaşı, Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı-Rus Savaşı ve ekonomik krizlerde, 1361'den bu yana hiç durmadan devam eden bir ata sporudur. Çok düşündük, tartıştık. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu göz önüne alarak, 161 şehidimize saygıdan dolayı 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde festival yani eğlence yapılmaması yönünde meclisimize tavsiye kararı almayı uygun gördük. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin festival yani eğlence yapılmayacak, sadece 3 gün güreş müsabakaları olacak.'

Gürkan'ın konuşmasının ardından meclis üyeleri kararı onayladı.

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 22, 23 ve 24 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

- Darbeci başkanların fotoğrafları indirildi

Belediye Başkanı Gürkan, 15 Temmuz'da Karaağaç ve Süloğlu'ndaki askeri kışlalardan zırhlı birlikler ve tankların çıkarılarak kentteki bazı noktaların ele geçirilmek istendiğini dile getirerek, 'Sayın valimizin kararlı tutumu ve köprülerin kapatılmasıyla zırhlı araçların şehre girmesi engelledi. Edirne halkının kararlı duruşu, mücadeleci azmi ile bunları amaçlarına ulaşamadan geri dönmesine sebep oldu.' şeklinde konuştu.

Geçmişteki darbe dönemlerinde de bazı kişilerin belediye başkanı olarak atandığını anlatan Gürkan, bu kişilerin fotoğraflarının Edirne Belediye Meclisi'nin duvarında çerçeveli şekilde yer aldığını belirtti.

Darbe dönemlerinde göreve getirilen başkanların fotoğraflarının meclis duvarından çıkarılmasını oylamaya sunan Gürkan, kararın ardından 1960'ta görev yapan Jandarma Binbaşı Saip Kızıltepe, 1960-1963'te görev yapan Sabri Sarptır, 1980-1981'de görev yapan Ayhan Engin ve 1981-1984'te görev yapan Alpaslan Yalkın'ın fotoğraflarını bulunduğu yerden kendi indirdi.
Kaynak: AA