Tokat'ta Hava Şartları Sebze Hasadını Geciktirdi

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, hava şartlarından dolayı domates ve biber hasadında gecikme yaşandığını söyledi.

Tokat'ta Hava Şartları Sebze Hasadını Geciktirdi
Türkiye’de yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Tokat’ta bazı sebze ürünlerinde hasat döneminde gecikme yaşanıyor. Antalya, İçel, Muğla illerinden sonra sofralık domates üretiminde Türkiye’de dördüncü sırada olan Tokat’ta önceki yıllara göre havaların yağışlı geçmesi ve gece saatlerinde hava sıcaklıklarının düşmesi nedeni ile çiftçiler zor günler geçiriyor.

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, Temmuz ayında olunmasına rağmen gece hava sıcaklıklarının önemli derecede düşerek serin geçtiğine dikkat çekerek, “Havaların yağışlı ve serin olması yaş sebze ve meyveyi etkiledi. Domates, biber güneş görmediği için büyümesinde ve ürün veriminde gecikme yaşanıyor. Bu nedenle hasatların 10 güne başlamasını bekliyoruz. Hasatla birlikte de domates fiyatları gerileyebilir. Kiraz ile vişnede hasat bitti şeftalinin erken dönemi hasadı başlıyor” dedi.

Başkan Dökülen, örtü altı tarımın önemine dikkat çekerek, “Seracılık yaparak sebze üretimi yapanlar hava şartlarından etkilenmiyor. Yaklaşık bir aydır ürün alıyorlar. O nedenle seracılığa ağırlık vermemiz gerekiyor. Çiftçimiz 10 dönüm sırık domatesi yapacağına 1 dönüm sera yapsa iki katı kazanabilir. Seracılıkta don riski azalıyor, dolu yağışı etkilemiyor, hastalık riski düşüyor, ilaçlama, sulamadan kar ediyor. İl Özel İdaresi bu seneki sera desteklerini bin metrekareye çıkardı” diye konuştu.

Başkan Dökülen ayrıca şap hastalığı nedeni ile hayvan pazarlarının kapatılması kararına uyulmayan yerler olduğu bilgisini aldıklarını ifade ederek, “Şap hastalığının yayılmaması için hayvan pazarlarının kapalı olması konusu önemli. Ama Turhal ve Çamlıbel bölgesinde alınan çevre kurul kararına uyulmadığını ve hayvan pazarlarının açık olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA