Myanmar'da Ordu Personeline Arakan Uyarısı

Genelkurmay Başkanlığı, askeri personele Arakan hakkında radikal görüş belirtmekten kaçınmaları uyarısında bulundu.

Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, ordu personelinin Arakan hakkında radikal görüş belirtmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Arakan eyaletini ziyareti sırasında ordu yetkilileri, askeri personel ve aileleriyle bir araya gelen Genelkurmay Başkanı Hlaing, aşırıcılıkla mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Myanmar Genelkurmay Başkanlığı tarafından ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, Hlaing'in, 'Radikalizmden uzak durarak da din ve kültür korunabilir.' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, tüm dinlerin saygı çerçevesinde birlikte yaşamayı öğrenmesi gerektiği ifade edildi.

Yerel medya kaynakları, ordu tarafından yapılan açıklamanın, Aung San Suu Çii liderliğindeki NLD partisinin Arakan bölgesindeki barış çabaları ve radikal milliyetçi Budist grup Din ve Irkı Koruma Örgütünün (Ma Ba Tha) dağılmaya başladığı dönemde yapılmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Müslüman karşıtlığıyla bilinen Ma Ba Tha, Aung San Su Çii'den Arakanlı Müslümanlara karşı daha sert tavırlar sergilemesini istiyor.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Arakanlı Müslümanların dramını gözler önüne sermişti.

Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Kaynak: AA