HDP Grup Toplantısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “‘One minute’ ten sonra İsrail ile ticaret 1.3 milyar dolardan 4.2 milyar dolara çıkmıştır. Çünkü görüntüde bir İsrail Yahudi düşmanlığı, bunun üzerinden içeride oy devşirme, el altından İsrail hükümeti ile her türlü ticari, ekonomik işbirliğini sürdürme çabası var” dedi.

HDP Grup Toplantısı
HDP Eş Başkanı Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu.

Demirtaş, Srebrenitsa’da bütün dünyanın gözleri önünde, BM ve NATO yardımıyla soykırım yapıldığını belirterek, binlerce kişinin soykırımında yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Demirtaş, "Avrupa’nın göbeğinde Sırp liderler tarafından canlı takımlarda çoluk çocuk demeden, şehirleri yakıp yıkarak, kadınlara tecavüz ederek, bir soykırım gerçekleştirdiler. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’ndan ders çıkarmak adına insanlığın inşa ettiği Birleşmiş Milletler gözetiminde Birleşmiş Milletlerin komutan olarak gönderdikleri komutanların da gözleri ömrümde bu soykırım gerçekleşmiştir. NATO’nun silahlarıyla, NATO’nun hiçbir şekilde müdahalede bulunmadığı bir süreçte soykırım gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

"Bosna’daki soykırımın aynısı Şırnak’ta yapılıyor"

Şırnak’ı örnek veren Demirtaş, "Bosna’da 21 yıl önce yapılan soykırımdan söz ediyoruz, utanç abidesi olarak duruyor. 21 gün önce Şırnak’ta, Cizre’de aynı şeyler yaşanıyor. Bizim ülkenin yöneticileri bütün bunları yaparken Bosna’daki sessizliğe güvenerek bunları yaptılar. Suriye’de, Bağdat’ta katliama, Somali’de yaşanan katliama dünyanın sesiz kalmasından güç alarak yapıyorlar. Kendi ülkemizin 81 ilden biri yok edilmiş durumda" şeklinde konuştu.

Demirtaş, 1937 yılındaki Bask bölgesi ile 2016 yılı Şırnak’ı karşılaştırarak, "Bunun terörle mücadele ile ne alakası olabilir? Biri çıksın anlatsın. Kendi emir ve talimatıyla Şırnak’ta tank ve top atışı duymamış ve almamış tek bir bina kalmayacak. Emir ve talimat verdi bu şekilde. 90 bin kişilik şehir boş. 90 bin kişilik nüfus şehrin dışındaki çadırlarda yaşıyor. Buna terörle mücadele diyorlar. Şırnaklı bunu kimin yaptığını iyi biliyor. Bu terörle mücadele olamaz. Terörle mücadele adı altında sivil bir yerleşim birimini askeri güçlerle yıkıp yakmak insanlık suçudur. Bin 200’e yakın sivil katledildi. Operasyonların bitişinin ilan edildiği tarihten itibaren Şırnak’ta top atışları durmadı. Şu anda iş makineleri çalışıyor. Sağlam kalan binaları yıkıyorlar. Bir şehirden söz ediyoruz, bir sokaktan, apartmandan söz etmiyoruz. Bunların tek suçu var; terörle mücadele ile alakası yoktur, Kürttürler. AKP’ye boyun eğmeyen Kürtler yaşıyor" diye konuştu.

"Dış politikada ilkesizlik"

Demirtaş şunları kaydetti: “Sen dünyanın kavga ettiğini ülkelerin her biriyle ilkesizlik üzerine barışacaksın, kendi toplumuna, vatandaşına, yurttaşına kin, öfke kusmaya devam edeceksin. Ya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Alevi ve Kürt’ün, Putin kadar kıymeti yok mu? Putin’e yazdığın ağlamaklı mektubun onda birini kendi vatandaşına yazamıyor musun? ‘Gazze’yi yıllardır abluka altında tutmuş Filistin halkına zulüm yapan’, ‘Mescid-i Aksa’ya her seferinde postallarıyla giren sizin tarafınızdan terör devleti ilan edilen çocuk oyun parkında, plajlarda çocukları katletti’ diye buradan bas bas bağırdığınız İsrail hükümeti kadar kıymeti yok mu? Bu dönemdeki ilkesiz politikadan bunu da anladık.”

Demirtaş, dış politikada ilkeli olmanın önemine dikkat çekerek, “Bizim eleştirdiğimiz şey ilkesizliktir. Davos’ta ‘one minute’ diye artistik yapacaksın, aynı dönemde İsrail ile yapılan ticareti yüzde 300 arttıracaksın. ‘One minute’ ten sonra İsrail ile ticaret 1.3 milyar dolardan 4.2 milyar dolara çıkmıştır. Çünkü görüntüde bir İsrail Yahudi düşmanlığı, bunun üzerinden içeride oy devşirme, el altından İsrail hükümeti ile her türlü ticari, ekonomik işbirliğini sürdürme çabası var” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: İHA