Fatsa'da Mobil Sağlık Aracı İle Kanser Taraması

Fatsa İlçe Toplum Sağlık Merkezi tarafından ‘kanser’ hastalığına dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla gezici araçla stant açıldı.

Fatsa'da Mobil Sağlık Aracı İle Kanser Taraması
Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda Toplum Sağlık Merkezi tarafından gezici araç vasıtasıyla kansere dikkat çekmek amacıyla açılan standa vatandaşların ilgisi yoğundu. Kanser hakkında bilinmeyenlerin anlatıldığı stant ile ilgili bilgi veren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan, “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunudur. Ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alır” dedi.

Aralan, “Sigara ve alkol kullanımı, kimyasal maddeler, radyasyon, çevresel faktörler, hormonal ve genetik nedenler, virüsler, kötü beslenme alışkanlığı gibi faktörler kanserin oluşumunda önemli rol oynar. İyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanamalar ve akıntılar, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, siğil ve benlerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, nedeni belli olmayan ani kilo kayıpları, 15 günden uzun süren ses kısıklığı, ateş ve öksürük kanserin belirtileri olabilir” diye konuştu.

Dr. Aralan şu bilgileri verdi: “Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden meme kanseri düzenli olarak yapılan meme muayenesiyle erken teşhisi edilebilir. Yine rahim ağzı kanseri de sadece şikayeti olan kişilere değil, sağlıklı kişilerde yapılan muayene ve tarama testleri ile erken teşhis edilebilmektedir. Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Sağlıklı yaşam için sigara içmemek, beslenmemize dikkat etmek, düzenli spor ve egzersiz yapmak gereklidir. Aile Hekimliklerinde ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezlerinde; 30-65 yaş kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş kadınlara meme kanserine, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın barsak kanserine karşı taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu konuda Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezlerinden gerekli bilgilere ulaşılabilir.”
Kaynak: İHA