'Küçük Venedik' Kültür Turizmine Kazandırılacak

UÜ Arkeoloji Bölümünce yürütülen arkeolojik çalışmalarla, 'küçük Venedik' olarak nitelendirilen Gölyazı, kültür turizminin uğrak noktalarından biri haline gelecek Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin: '2016 yılı çalışmaları, antik kente de ismini veren Apollon'un tapınağının bulunduğu Kız Ada üzerinde başladı. Kıyıdan 1 kilometre açıkta yer alan ada üzerinde Apollon'a ait bir mabedin bulunduğu biliniyor'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarla, 'küçük Venedik' olarak nitelendirilen Nilüfür ilçesindeki Gölyazı Mahallesi, kültür turizmine kazandırılacak.

UÜ'den yapılan açıklamaya göre, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru ile Genel Sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam, üniversite öncülüğünde ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin'in danışmanlığında Gölyazı'da yürütülen arkeolojik çalışma bölgelerini ziyaret etti.

Çalışma alanını gezen üniversite yöneticileri, havadan görüntüleme çalışmalarına da katılarak detaylı bilgi aldı.

Ziyaretçilere bölge ve çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Şahin, üç tarafı sularla çevrili Gölyazı'nın doğası ve tarihi eserleriyle çok önemli bir yer olduğunu söyledi.

Yerleşimin altında bulunan antik kentin, 'Apollonia ad Rhyndacum' (Kocasu'nun yanındaki Apollonia) olarak literatüre geçtiğini ifade eden Şahin, 'İlk olarak MÖ 5'inci yüzyıl olarak düşünülse de genel kanı MÖ 2'nci yüzyılın ortalarına doğru kurulmuş olduğudur.' dedi.

2016 yılı çalışmalarının antik kente de ismini veren Apollon'un tapınağının bulunduğu Uluabat Gölü'ndeki Kız Ada üzerinde başladığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

'Kıyıdan 1 kilometre açıkta yer alan ada üzerinde Apollon'a ait bir mabedin bulunduğu bilinmektedir. Kalıntıların ilk çizimleri 1800'lü yıllarda burayı ziyaret eden Fransız gezginler M.P. Le Bas ve S. Reinach tarafından yapılmıştır. Bunun dışında tapınak ve kutsal alanla ilgili günümüze ulaşan herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Günümüze kadar yoğun bitki örtüsü altında kalan ada, tarihinde ilk defa Arkeoloji Bölümü tarafından geliştirilen projeyle kapsamlı bir şekilde otlardan temizlenmeye başlamıştır. Ot temizliğinden sonra, çevre düzenlemesi yapılarak adanın kültür turizmine kazandırılması hedeflenmektedir.'

Şahin, üniversite-toplum projesi kapsamında, Gölyazı'da yaşayan balıkçılara, balık avının yasak olduğu sezonlarda yeni bir gelir kapısının aralandığını kaydetti.
Kaynak: AA