Ekonomi Bakanı Zeybekci Soruları Yanıtladı Açıklaması

'(Stratejik alanlarda yatırıma teşvik) Enerji, bilişim teknolojileri, yazılım teknolojileri, tarımla ilgili bazı alanlar. Onların üzerinde çalışılıyor' 'Turizm destek ve teşviklerimizle ilgili finansal alanda da bazı şeyler yapılması gerektiğini düşünüyoruz' 'Almanya'nın almış olduğu karar tarihi katleden, iki ülke arasındaki siyasi ve dostluk ilişkilerini büyük şekilde tehdit eden karardır. Gereği de aynı alanlarda mutlaka yapılmalı. Bazı tedbirler vardır ki onlar da söylenmez yapılır'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enerji, bilişim, yazılım teknolojileri ve tarımla ilgili bazı alanlara teşvik uygulanması yönünde çalışma yaptıklarını bildirdi.

Zeybekci, Deni̇zli̇ Ti̇caret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer ve Deni̇zli̇ Sanayi̇ Odası Yöneti̇m Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci'yi kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin 'Stratejik alanlarda yatırımcıya 20 yıllık vergi tatili' sunulmasına yönelik düzenleme hazırlığının içeriğini sorması üzerine Zeybekci, Türkiye'nin bugün dünyanın en büyük hurda ithalatçısı iken aynı zamanda dünyanın en büyük inşaat demiri ihracatçısı haline geldiğini, demir çelikte cari açığın 8-10 milyar dolar civarında olduğunu anlattı.

Bunun son derece riskli bir ortam oluşturduğuna işaret eden Zeybekci, 'Türkiye'de bugün ihtiyacımız olan yaklaşık 40 milyon ton civarında demir çeliktir. Önümüzdeki 20 veya 50 yıl ihtiyacımız olan kapasiteleri de üzerine ekleyerek, Türkiye'de bunun zenginleştirilmiş, yerli veyahut da ithal cevherden üretimini sağlayacak olan sektörleri, yatırımları, entegre tesislerin kurulmasını stratejik bir hedef olarak görüyoruz. Aynı şekilde petrokimyayla ilgili yatırımları stratejik yatırımlar ve hedefler olarak görüyoruz; entegre olmak kayıt ve şartıyla...' diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin enerji teknolojilerinde gelecek 15 yılda 25-30 bin megavat rüzgar santrali kurmasının öngörüldüğünü ancak bunların sadece direği ve kanadının, değil yüzde 100'ünün yerli olmasını istediklerini ifade etti.

Bakan Zeybekci, 'Bununla ilgili önde gelen firmalardan seçilenlerle gayet şeffaf bir şekilde oturulacak. '20 yıl vergi tatili' gerekirse diye söylenen bir şey. Oturulup bunun hesapları yapılacak. Gereken tesisler, demiryolu istiyorsa, liman istiyorsa devlet yapmalı. Anlayışımız bu. Elektrikle ilgili, eğer yatırımın yapılması için 10-20 yıllık bir enerji fiyatı garantisi gerekiyorsa o yapılacak. Vergi ile ilgili gerek stopaj, gerekse sigorta ile yapılması gereken her ne varsa o stratejik sektör için yapılacak. Hangi sektörler? Enerji, bilişim teknolojileri, yazılım teknolojileri, tarımla ilgili bazı alanlar. Onların üzerinde çalışılıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Hangi bölgelerde, hangi firmalara bu teşviklerin uygulanacağına odalar, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve enstitülerle birlikte karar vereceklerini bildiren Zeybekci, yatırımcının bürokrasiyle vakit kaybetmesini önleyeceklerini, imtiyaz hakkı alan yatırımcının ertesi gün yatırımına başlamasını sağlayacaklarını söyledi.

Söz konusu teşviklerin ne zaman yürürlüğe gireceğinin sorulması üzerine de Zeybekci, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) çalışmalara devam ettiklerini anlatarak, 'Bunlar önümüzdeki günlerde daha net çıkmaya başlar. Vaktimizin olmadığını çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin o coşkuyu yakalamasını 2016'nın ikinci yarısı ve 2017'nin başı olarak görüyoruz.' dedi.

- 'Söz söylemeyecekler arasında açık ara ilk başta Almanya gelir'

Zeybekci, seyahat acentelerine charter uçak seferi için 6 bin dolarlık destek ödenmesine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

'Zaten bu ulaşım desteği işliyor. Ama başka alanlarda da turizm desteklenmeli. Özellikle 2016 ve 2017 hakikaten bizim için önemli yıllar. Burada turizmciler gerek istihdam gerekse yatırım anlamında zarara uğramadan... Başka şeyler de var, inşallah bunları günü gelince konuşuruz. Sadece bu alana sıkışıp kalmayalım. Turizm destek ve teşviklerimizle ilgili finansal alanda da bazı şeyler yapılması gerektiğini de düşünüyoruz.'

Almanya Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararına yönelik tedbirlerin sorulması üzerine Zeybekci, 'Almanya'nın almış olduğu karar tarihi katleden, iki ülke arasındaki siyasi ve dostluk ilişkilerini büyük şekilde tehdit eden karardır. Gereği de aynı alanlarda mutlaka yapılmalı. Türkiye'ye sözde soykırımla ilgili söz söyleme anlamında dünyada bir sıralama yaparsak, herhalde söyleyemeyecekler arasında açık ara ilk başta Almanya gelir. Tedbirler de bu yönde olur, olması gerekir. Bazı tedbirler vardır ki onlar da söylenmez yapılır.' diye konuştu.
Kaynak: AA