'Askeri Casusluk' Davasının Gerekçeli Kararında 'Lekeli Arama' Vurgusu

İzmir'de 21 Haziran'da görülecek 'Askeri casuslukta kumpas' davasında yargılanacak bazı emniyet mensuplarının yaptığı ev ve iş yerlerindeki aramalar, 'askeri casusluk' davasının gerekçeli kararında 'lekeli arama' ifadesiyle yer buldu Avukat Ergün: 'Leke tanımı, bu davaların adaletin alnına sürülmüş kara bir leke olduğunu da ifade ediyor'.

GÜLCAN KAPLAN - Beraatle sonuçlanan 'askeri casusluk davası'nda yargılanan bazı asker sanıkların avukatı Murat Ergün, İzmir'de 21 Haziran'da görülecek 'Askeri casuslukta kumpas' davasında yargılanacak bazı emniyet mensuplarının, 'casusluk' davası sanıklarının ev ve iş yerlerinde yaptıkları aramalarla ilgili mahkemenin 'lekeli' tanımlamasına dikkati çekerek, 'Leke tanımı, bu davaların adaletin alnına sürülmüş kara bir leke olduğunu da ifade ediyor.' dedi.

Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığın 'askeri gizli bilgi ve belge bulundurma'ktan yargılandığı, şubat ayında beraatle sonuçlanan davanın soruşturma safhasında sahte delil üretildiği iddiasıyla Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik dava açıldığını hatırlattı.

'Askeri casuslukta kumpas' adıyla anılan davanın 21 Haziran'da görülmeye başlanacağını kaydeden Ergün, davaya temel teşkil eden 'askeri casusluk davası'nın gerekçeli kararında emniyet mensuplarının sanıklara ait adreslerde yaptıkları aramalarla ilgili dikkati çekici ifadelere yer verildiğini söyledi.

Ergün, mahkemenin 406 sayfalık gerekçeli kararında, 'İddiaya konu suçların işlendiğini gösteren hiçbir delil olmadığı' ifadesine yer verildiğini vurgulayarak, 'Kararda, 'hiçbir delil' diyor. 'Birtakım belirtiler var ama ikna olmadım' demiyor, 'hukuka uygun hiçbir delil yok' diyor. Bunları yazan hakim de bu insanları suçsuz yere 2,5 yıl yatıran kim?' diye konuştu.

- 'Aramalar şüphe uyandırıyor'

Kararda dava kapsamında hakimlerden arama kararı alınmadan yapılan aramalara ve arama anında kaydedilmiş görüntülerin bulunmadığına da yer verildiğini dile getiren Ergün, kararda geçen, 'Bilgin Özkaynak'ın evinde yapılan aramada delillerin bulunduğu ana ait kamera görüntülerinin olmaması ve delilleri bulan polis memurunun kim olduğunun dahi belli olmaması şüphe uyandırmaktadır.' ifadelerine işaret etti.

- 'Aramalar lekeli'

Murat Ergün, polisin 'örgüt yöneticisi olmakla' suçladığı sanık Narin Korkmaz'ın evinde yapılan aramanın da gerekçeli kararda şüpheyle karşılandığı ve 'lekeli' olduğuna yer verildiğini söyledi.

Gerekçeli kararda arama görüntülerine ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığını aktaran Ergün, aramayı yapan polis memurunun elinde poşetle bir süre ortadan kaybolması sonrası suç unsuru taşıyan dokümanların üst katta bulunmasının mahkeme heyetini şüphelendirdiği ve bu nedenle 'aramanın lekelendiğinin' bildirildiğini söyledi.

Mahkemenin, sanık Safiye Köten'in evinde ele geçirildiği iddia edilen delillerle ilgili, 'Bunlarla ilgili benim bilgim yok.' şeklindeki sözlerinin kamera kaydında bulunmasına rağmen polis tutanağına geçirilmemesini de 'lekeli' olarak tanımladığına dikkati çeken Ergün, sanıklardan Hakan Oğuzhan, Filiz Albayrak ve Onur Süer’in evlerinde yapılan aramalar için de 'lekeli' ifadesinin tekrarlandığını anlattı.

- 'Adaletin alnına sürülmüş kara bir leke'

Ergün, 'lekeli' ifadesinin durumu net şekilde anlattığını belirterek, şöyle konuştu:

'Leke tanımı, bu davaların adaletin alnına sürülmüş kara bir leke olduğunu da ifade ediyor. Yapılanların tarihimizde bir leke olduğunu da söylüyor. Bu lekelerin yavaş yavaş temizlenme sürecine girildiğini de görüyoruz ama ne içeride yatanların ömürlerini geri verebiliyor ne de ölenleri canlandırabiliyorsunuz. Aileleriyle perişan oldular.'
Kaynak: AA