Minyaman Çarşısı Genişliyor

Adıyaman Üniversitesi Külliyesi’nde Adıyaman kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla inşa edilen Minyaman Çarşısı yapılan inşaatlarla genişliyor.

Minyaman Çarşısı Genişliyor
Adıyaman’ın zamana karşı direnemeyip yok olmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini yaşatmak amacıyla Adıyaman Evi yanında inşa edilen ve içerisinde su değirmeni, demirci, terzi, çay ocağı, ebru atölyesi, öğrenci butiği ve resim atölyesi gibi dükkanlarla Adıyaman çarşısını simgesel olarak canlandıran Minyaman Çarşısı yanına yapılan fırınla genişliyor.

Mahalle ve çarşı kültürünün olmazsa olmazı olan ve temeli atılan fırın Minyaman Çarşısı’nın mimari özelliklerini taşırken binanın içerisinde satış ve bekleme alanı, hamur hazırlama odası, çalışan odası ve duş bulunacak. Yapılan bu çalışmaların ardından Adıyaman’ın eski çarşısının simgesel olarak canlanacağı Minyaman Çarşısı’nda Adıyaman’ın kültür birikimi gelecek nesillere aktarılacak.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü bir ülkenin ihyasında ve gelişmesinde kültür ve sanatın önemine değinerek, “Minyaman çarşımızda ebru var, yağlı boya resim var, demirci var, terzi var, öğrenci butiği ile yardımlaşma var, su değirmeni var. Şimdi bunların yanına bir de fırın inşa ediyoruz. Tüm bunlarla bir kültür, bir sanat aktarımı yapıyoruz. Çünkü bir ülkenin, bir milletin kalkınması, hedeflediği noktaya ulaşabilmesi için kendi kültürel değerlerini korurken bir sanat hayatının olması gerekiyor. Kendi kültürel değerlerini koruyamamış, kendi sanat hayatını oluşturamamış milletler kör ve topaldır, hedefledikleri noktaya ulaşmaları da zordur. Adıyaman Üniversitesi olarak Adıyaman kültür ve sanat hayatına önem vererek kurduğumuz Minyaman çarşımız ile bu kültür ve sanat hayatını hem öğrencilerimize hem de Üniversitemizi ziyaret eden misafirlerimize aktarıyoruz. Bu çarşı içerisinde kurduğumuz öğrenci butiği ile paylaşmayı, almadan vermeyi ve diğerkamlığı öğrencilerimize aşılıyoruz. Çarşımızda, fırınımızda Adıyaman’a ve Üniversitemize hayırlı olsun” dedi.

Kaynak: İHA