'Sevgiyle Beslenen Buzağılar Daha Çabuk Gelişiyor'

ERÜ Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Onmaz: 'Sevgiyle, şefkatle bakılıp okşanan hayvanlar, tek başına ve ilgisiz bırakılanlara nazaran daha fazla kilo alıyor ve daha sonraki aşamalarda da süt verimleri artıyor' 'Sadece hayvan refahı ve hijyenik tedbirler artırılarak salgın hastalıkların ve buzağı ölümlerinin azaltılmasını mümkün'

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, hayvanlara iyi ve sevecen davranmanın gelişimlerinde önemli rol oynadığını belirtti.

Onmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle süt işletmelerinde doğumdan sonra buzağıların belli bir süre okşanmasının kilo alımını artırdığını, bunun yapılan araştırmalarla bilimsel olarak da ta ispatlandığını belirtti.

Bu nedenle doğumdan hemen sonra ve gelişim döneminde buzağılara dostça ve sevgiyle bakılması gerektiğini ifade eden Onmaz, sevgiyle, şefkatle bakılıp okşanan hayvanların, tek başına ve ilgisiz bırakılanlara nazaran daha fazla kilo aldıklarını, sonraki aşamalarda süt verimlerinin de arttığını kaydetti.

Bu konunun Türkiye'deki hayvancılık sektörü açısından oldukça önemli olduğuna işaret eden Onmaz, hayvan hastanelerine getirilen hasta buzağıların çoğunun bakımsız ve ilgiden yoksun olduklarını, hijyenik açıdan uygun olmayan şartlarda yetiştirildiklerini söyledi.

Doç. Dr. Onmaz, sadece hayvan refahı ve hijyenik tedbirlerin artırılarak salgın hastalıkların ve buzağı ölümlerinin azaltılmasının mümkün olduğunu dile getirerek, 'Hayvanları okşamak, arkadaşça ve sevecen davranmak, gelecekte nüfus artışı nedeniyle ülkemizde ortaya çıkacak et ve süt ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilecek kadar önemli bir konu. Bunun yurt dışından hayvan ithalatına da çözüm olabileceğini düşünüyoruz.' dedi.
Kaynak: AA