Adana Halkı Çatalan Suyuna Güveniyor

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) tarafından yürütülen ve Çukurova Kalkınma Ajansının (ÇKA) destek verdiği "Ev Tipi Su Arıtma Cihazlarının Mevcut Durum Tespiti ve Farkındalık Çalışması" projesinin kapanış toplantısı ABTÜ Yeşiloba Yerleşkesinde yapıldı.

Adana Halkı Çatalan Suyuna Güveniyor
Rektör Prof. Dr. Aykut Gül’ün de yer aldığı toplantıya ÇKA ve Adana İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri ile üniversite personeli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, suyun dünya üzerindeki öneminin gittikçe arttığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Gül, “Su, dünyada giderek kıt hale gelen bir kaynak. Ülkemiz, su bakımından zengin bir ülke gibi görünse de suyun sabit olması ve nüfusun giderek artması ile gittikçe fakirleşmektedir. Gelecekte sudan kaynaklanacak savaşların yaşanması muhtemel. Bu yüzden suya sahip çıkmamız ve israf etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Mesele ‘parasını ödüyorum o halde istediğim kadar kullanırım’ düşüncesinden sıyrılıp bu kaynağımıza sahip çıkmaktır. Su kullanımında hijyene de gereken önemi vermemiz gerekiyor. Bu çalışma ile üniversite olarak topluma hizmet adına önemli bir proje gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Bu bağlamda Çukurova Kalkınma Ajansına ve projede çalışan hocalarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Gül’ün ardından projeden elde edilen sonuçların anlatıldığı iki kademeli bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ilk ayağında söz alan ABTÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Şirin, Seyhan ve Çukurova ilçelerinde halka yönelik yapılan anketlerin kısa bir değerlendirmesini sundu. Yrd. Doç. Dr. Şirin, Adana halkının büyük bir bölümünün şebeke suyuna güvendiğini ve arıtma cihazı kullanmadığını belirtti.

Arıtma cihazı kullanma oranının yaş ve eğitim seviyesi ile doğru oranda artış gösterdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şirin, arıtma cihazı kullanan ailelerin şebeke suyunun temiz olmadığını düşündüğü belirtti.

Ayrıca anket sonucunda su arıtma cihazı kullanılan evlerde periyodik aralıklarla filtre değişimi yapılmadığı gözlendi.

SU DEPOLARININ KİRLİLİĞİ TEHDİT OLUŞTURUYOR

Yrd. Doç. Dr. Sema Şirin’in ardından sunumun ikinci bölümünde ABTÜ Biyomühendislik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın söz aldı. Alınan su örneklerine yönelik yapılan testlerin sonuçlarına değinen Yrd. Doç. Dr. Aydın, Adana ilinde Çatalan şebekesinden gelen suyun büyük ölçüde risk içermediğimi belirtti.

Apartmanlarda kullanılan su depolarının periyodik temizliklerinin yapılmadığını gözlemlediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Aydın, durgun sularda bakteri üretiminin çok hızlı gerçekleştiğini, temiz olmayan depoların bu bakımdan halkın sağlığı için önemli tehdit oluşturduğunu vurguladı. Yaptığı sunumda suyun kirlenme sebeplerini de anlatan Yrd. Doç. Aydın, alınacak önlemler arasında suyu taşıyan boruların ve depoların temizliğinin denetlenmesinin önemli olduğunu söyledi.



Toplantı sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.
Kaynak: İHA