Yunan Makamlarından 'Türkiye Güvenli Üçüncü Ülke' Kararı

Midilli Adası'nda Türkiye ve AB arasındaki mutabakat kapsamında tutulan bir Suriyelinin iadesine ilişkin itirazı, ilk kez adadaki temyiz komitesi tarafından 'Türkiye'nin güvenli üçüncü ülke' olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Midilli Adası'ndaki temyiz komitesi, ilk kez, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakat kapsamında adada tutulan bir Suriyelinin yaptığı itirazı, Türkiye'nin 'güvenli üçüncü ülke' olduğu gerekçesiyle reddetti.

Atina Haber Ajansı'nın haberine göre, iki ülke arasında 18 Mart'ta varılan mutabakatın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye üzerinden Midilli'ye geçen kişinin sığınma başvurusu reddedilerek mutabakat kapsamında iade edilmesi kararlaştırıldı.

Eşcinsel olduğunu ve Türkiye'de 2 DAEŞ üyesi tarafından tehdit edildiğini savunan 46 yaşındaki Suriyelinin ilk karara itirazı inandırıcı bulunmayarak temyiz komitesi tarafından reddedildi. Kararda, göçmenin daha önce İstanbul'u ikamet yeri olarak tercih ettiği ve hayatını, sağlığını ve onurunu tehdit eden herhangi bir tehlikenin bulunmadığı belirtildi.

Suriyelinin, bu kararın ardından Türkiye'ye gönderilmesi bekleniyor. Ancak söz konusu kişinin avukatı, kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşımak için başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Yunanistan Göç ve Kamu Güvenliği Bakanlıkları uzmanlarından oluşan temyiz komitesi, daha önce 3 Suriyelinin Türkiye'nin güvenli ülke olamayacağı gerekçesiyle yaptıkları itirazları kabul ederek, iade kararını durdurmuştu.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre, Türkiye, kendi topraklarından Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve İleryoz adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kişilerin hukuki işlemleri süresince bulundukları adaları terk etmelerine izin verilmiyor.

Resmi rakamlara göre, mutabakatın geçerli olduğu 5 ada başta olmak üzere, Yunan adalarında toplam 8 bin 417 göçmen bulunuyor. Şimdiye kadar mutabakat kapsamında 445 göçmenin Türkiye'ye iadesi gerçekleştirildi. Geri gönderilen göçmenlerin tamamının sığınma talebinde bulunmayanlar olduğu belirtilmişti.
Kaynak: AA