Sırplar 'Dini Ve Milli' Bayramları Vidovdan'ı Kutladı

Kosova Meydan Muharebesi'nin yapıldığı Gazimestan'da yapılan törene yüzlerce Sırp vatandaş katıldı.

Sırplar'ın hem milli hem de dini bayram olarak nitelendirdiği Vidovdan ya da Aziz Vitus Günü, Kosova Meydan Muharebesi'nin yapıldığı Priştine yakınlarındaki Gazimestan'da kutlandı.

Sırbistan ve Kosova'dan yüzlerce Sırp vatandaşın katıldığı törene ilginin, geçen yıllara oranla oldukça azaldığı gözlendi. Geçen yıllardan farklı olarak bu yılki törene Sırbistan'dan hiçbir devlet yetkilisinin katılmaması dikkati çekti.

Törene katılan Sırbistan'ın Niş şehrindeki ruhban okulunun rektörü Milutin Timotijevic, Gazimestan'ın 'Sırpların galaksisi' olduğunu belirterek, Kosova'daki Sırpların her geçen yıl sayılarının artması gerektiğini vurguladı.

Törene katılan Dragan Dancetovic isimli bir vatandaş da Gazimestan'ın Sırp halkı için önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz senelere göre daha sakin geçen törende, bir grup Sırp milliyetçisi 'Kosova, Sırbistan'ın kalbidir' ve 'Kırım, Rusya'dır' ve 'Kosova, Sırbistan'dır' sloganları attı.

Kosova polisinin Gazimestan ve Graçanica bölgelerinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

- 28 Haziran'da ne oldu?

Vidovdan ya da Aziz Vitus Günü olarak da bilinen bu milli ve dini bayram, Sırp tarihinde önemli bir yere sahip. 1389 yılında meydana gelen Kosova Meydan Muharebesi sırasında Osmanlı ordusu Sırpları yense de savaşta Sultan I. Murad şehit edilmişti.

Sırp tarihi boyunca 28 Haziran'da yaşanan bazı önemli olaylar ise dikkati çekiliyor.

Sultan I. Murad'ın şehit edilişinin yanı sıra, 1876'da Sırpların Osmanlı'ya savaş ilan etmesi, 1881'de Avusturya-Macaristan ile Sırbistan arasında gizli ittifak imzalanması, 1914'te Avusyurya-Macaristan Veliaht Prensi Ferdinand'ın Saraybosna'da suikaste uğraması, 1921'de Sırp kral I. Aleksandar'ın Sırp Krallığı Anayasası'nın ilan etmesi, 1989'de Sırp lider Slobodan Milosevic'in Gazimestan'daki konuşması, 2001'de Milosevic'in Lahey'deki savaş suçları mahkemesine teslim edilmesi gibi önemli olaylar da 28 Haziran'da meydana gelmişti.
Kaynak: AA