Osmanlı Yadigarı Medrese 528 Yıldır Hafız Yetiştiriyor

Amasya'da Sultan II. Bayezid'in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırılan, mimarisiyle ilgi gören Büyük Ağa Medresesi'nde 5 asırdan fazla sürede aralıksız hafız yetişiyor Medrese yöneticisi Batman:'Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı hafızlık eğitimi veren kurslar arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Türkiye'nin önemli camilerinde görev yapan hafızlarımız bulunuyor. Türkiye ve dünyada dereceye giren hafızlar yetiştiriyoruz'

CİHAN OKUR - Amasya'daki Büyük Ağa Medresesi'nde 528 yıldır aralıksız hafızlık eğitimi veriliyor.

Medrese, Sultan II. Bayezid'in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırıldı. Amasya Müftülüğü bünyesinde hizmet veren ve mimarisiyle dikkati çeken medresenin yapımında, ön Asya ve Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan şeması kullanıldı.

İçerisine kuzeybatı köşesindeki büyük yay kemerli kapıdan girilen medrese, sekizgen planlı avlunun her kenarında 4'er sütun üzerine sivri Bursa kemeri revaklarla çevrilmiş halde. Arka kısımlarda ise medrese odaları ve dershaneler sıralanıyor.

Kent merkezindeki Şamlar Mahallesi'ndeki tarihi yapıda, temel Kur'an-ı Kerim ve hafızlık eğitimi veriliyor.

Büyük Ağa Medresesi yöneticisi İsmail Batman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medresede bugün 135 öğrencinin eğitim aldığını söyledi.

Tarihi medresede öğrencilere hafızlık eğitiminin yanı sıra temel dini bilgilerin de verildiğini bildiren Batman, öğrencilerin 8 yıllık temel eğitimi tamamladıktan sonra kursa başladığını belirtti.

Çocukların medreseye geldiklerinde 8 aylık temel Kur'an kursu eğitimine alındıklarını dile getiren Batman, 'Talim, tecvid ve kıraat eğitimi verdikten sonra hafızlık denemesine geçiyoruz. Müftülükçe oluşturulan komisyon tarafından eğitim yılı sonunda öğrenciler mülakata tabi tutulur, başarılı olanlar hafızlığa ayrılır. Çocuklarımız burada 10 ila 18 ay arasında hafızlığı tamamlar. Geriye kalan dönemde ise sağlamasını yaparlar. 2 yıl sonunda gerçek manada hafız olurlar.' dedi.

- 'Türkiye ve dünyada dereceye giren hafızlar yetiştiriyoruz'

Türkiye'nin 81 ilinde medreselerinden mezun olan hafızların bulunduğu bilgisini veren İsmail Batman, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı hafızlık eğitimi veren kurslar arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Türkiye'nin önemli camilerinde görev yapan hafızlarımız bulunuyor. Türkiye ve dünyada dereceye giren hafızlar yetiştiriyoruz. Yapılan yarışmalarda mutlaka dereceye giren öğrencimiz vardır. Türkiye birincisi, dünya birincisi öğrencilerimiz var. Bugüne kadar sayısız hafız yetiştirmiş Büyük Ağa Medresesi, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı durumunda. Kente gelen herkes bu yapıyı görmek istiyor. Benzersiz özelliklere sahip Büyük Ağa Medresesi adeta bir fabrika gibi hafız yetiştirmeye devam ediyor. Bundan sonra da nice insanların buralarda yetişmesi için dua ediyorum.'

- 'Camilerde mukabele okuyanlar medrese öğrencileridir'

Batman, medresenin eğitime devam etmesinde Amasya halkının desteğinin önemli olduğunu vurgulayarak, 'Ramazan ayında Amasya'da 40 camide mukabele okunur. Mukabele okuyanlar o camilerin din görevlileri değildir, Büyük Ağa Medresesi'nin öğrencileridir. Amasya halkına minnettarız. Vatandaşlarımız desteklerini hiç esirgemez. Kursumuzda yatılı kalan öğrencilerin giderlerinin çoğu hayırsever insanlar tarafından karşılanmaktadır. Bu eğitimin devamının sağlanmasında yardımlarını esirgemeyen Diyanet İşleri Başkanlığımıza, İl Müftülüğümüze ve vatandaşlarımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA