ABD'deki Müslümanlar İftarda Buluştu

Ahıska Türklerinin düzenlediği iftar, farklı kültürlerdeki Müslümanları biraraya getirdi.

ABD'nin Massachusetts eyaletinde Ahıska Türklerince düzenlenen iftar, farklı kültürlerden çok sayıda Müslüman'ı bir araya getirdi.

Ahıska Türklerince, Springfield kentinde geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığının desteğiyle açılan cami ve kültür merkezinde verilen iftar, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İftarda, Orlando'daki saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Ahıska Türk Amerikan Merkezi adına Başkan Mehdi Osmanlı'nın evsahipliğinde düzenlenen iftara, bölgede yaşayan Türk, Arnavut, Somalili ve Boşnak Müslümanların yanı sıra, Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Ömür Budak, Massachusetts eyalet senatörleri James Welch ve Michael Finn, Springfield Belediye Başkanı Edwards Sullivan, Springfield İslam Merkezi İmamı Wissam Abdül Baki ve eski Türken Vakfı Başkanı Dr. Halil Mutlu da katıldı.

İftarda konuşan Boston Başkonsolosu Budak, ramazanın tefekkür ayı olduğunu belirtti.

Budak, 'Gerçekten çok güzel bir gecede bir aradayız. Sadece ibadetimizi yerine getirmedik aynı zamanda farklı kültürlerden konuklarımız da oldu. Bölgenin yöneticileri de aramızda. Onlarla orucumuzu açmaktan memnuniyet duyduk.' diye konuştu.

Bölgesindeki Ahıska Türklerine hizmet etmenin kendisi için ayrıcalık olduğunu söyleyen Budak, 'Sizler Türkiye ve ABD için çok değerlisiniz.' dedi.

Budak, Ahıska Türklerinin geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığının desteğiyle çok güzel bir kültür merkezine kavuştuğunu anımsattı.

Eski Türken Vakfı Başkanı ve Massachusetts'deki Türk toplumunun liderlerinden Dr. Halil Mutlu ise Ahıskalıların yaşadıkları ülkelere kolaylıkla entegre olmayı sürgünlerde öğrendiğini kaydederek, Ahıskalıları bekleyen sıkıntının entegrasyon değil asimilasyon olduğunu söyledi.

Ahıskalılara çağrı yapan Mutlu, ABD vatandaşlığına sahip Ahıskalıların oy vermek için kayıt yaptırması gerektiğini anlattı.

ABD'nin Ohio, Pensilvanya, Kentucky, Massachusetts, Georgia, Oregon, Missouri ve New Jersey eyaletlerinde yaklaşık 15 bin Ahıska Türkü yaşıyor.

Kaynak: AA