Metabolik Cerrahi Okulu 24 Mezun Verdi

Tip 2 Diyabet Hastalığı’nın cerrahi tedavi yöntemi olan metabolik cerrahi ameliyatlarının yaygınlaştırılması konusunda sağlık çalışanlarına yönelik geçen yıl açılan Metabolik Cerrahi Okulu, 1 yılda 24 mezun verdi.

Metabolik Cerrahi Okulu 24 Mezun Verdi
Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı bünyesinde geçen yıl faaliyete geçen ve Tip 2 Diyabet Hastalığının cerrahi tedavisi olan metabolik cerrahi ameliyatlarının Türkiye’de yaygınlaştırılmasını amaçlayan Metabolik Cerrahi Okulu, 24 sağlık çalışanını mezun etti.

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, yaptığı açıklamada okulun, diyabetin cerrahi tedavisinin tüm Türkiye çapında yaygınlaştırılması amacıyla 2015 yılında kurulduğunu belirterek, "Metabolik Cerrahi Okulu’nda genel cerrahi uzmanlarına, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerine, beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerine ve mezunlarına, hemşirelik bölümü öğrencilerine ve mezunları ile ameliyathane teknikerliği bölümü öğrencileri ve mezunlarına yönelik eğitimler gerçekleştiriliyor" dedi.

ÜCRETSİZ VE TAM ZAMANLI EĞİTİM

Metabolik Cerrahi Okulu’nun ücretsiz ve tam zamanlı bir eğitim etkinliği olduğunu anlatan Doç. Dr. Çelik şu bilgileri verdi:

"Okulumuz, kuruluşumuzdan bu yana geçen 1 yıl içerisinde çeşitli illerden 12 doktor, 11 diyetisyen ve 1 ameliyathane teknikeri olmak üzere 24 mezun verdi. Eğitimlerimiz 15 gün süreli Modül A, 30 gün süreli Modül B ve 60 gün süreli Modül C olmak üzere 3 ayrı modülden oluşuyor. Bu eğitimlerde; gözlemci olarak klinik vizitleri, hasta takipleri, poliklinik uygulamaları ve takipleri, gözlemci olarak ameliyat takibi, aday uygulama etkinliği, klinik dijital veri tabanından da faydalanarak en az bir retrospektif veya gözlemsel çalışma gibi etkinlikler yer alıyor. Eğitimde, Genel Cerrahi uzmanlarına ise en az 10 saatlik ’training box’ (laparoskopik simülasyon) etkinlikleri gerçekleştiriliyor."

ULUSLARARASI DÜZEYDE SERTİFİKA FIRSATI

Metabolik Cerrahi Okulu’na başvuran adaylarda belirli ön şartlar arandığını belirten Doç. Dr. Çelik, "Adayların daha önce bazı eğitimlerden geçmiş olmaları gerekiyor. Bu şartları karşılayan ve okulumuzda gerekli eğitimleri tamamlayan sağlık çalışanlarına eğitim sürelerinin bitiminde, tamamladıkları modüle uygun bir şekilde düzenlenmiş sertifika veriyoruz. Sertifikamız, yüksek seviyeli kalite kontrol süreci sonucu elde edilmiş, konu ile ilgili asgari bilgi ve beceriye sahip olunduğunu ve adayın konumu doğrultusunda bariatrik ve metabolik cerrahi etkinlikleri konusunda uluslararası düzeyde eğitim aldığını gösterir bir belgedir" diye konuştu.

Doç. Dr. Çelik, metabolik cerrahi ameliyatlarının dünyada 6 ülkede toplam 8 doktor tarafından uygulandığını hatırlatarak, sağlık çalışanlarının bu önemli cerrahi yöntemi öğrenerek bu alanda üst kariyer yapmalarını sağladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA