Narenciye Üreticisinin Destek Talebi

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru: 'Uçak krizi sonrası turizm sektörüne sağlanan destek ve kolaylıklar, tarım sektörü için de uygulanmalı' 'Bizim hükümetimizden tek istediğimiz var, ihracatın önünün açılması. İhracat açıldığı zaman benim sebzemin, meyvemin değeri artıyor. Dal fiyatı artıyor, ihracata yönelik daha kaliteli ürünler üretebiliyorum'

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası turizm sektörüne sağlanan destek ve kolaylıkların, bir an önce tarım sektörü için de uygulanmasını istedi.

Doğru, yazılı açıklamasında, krizden sonra en büyük pazarları olan Rusya'nın uyguladığı ambargonun geçen sene narenciyede dal fiyatlarını bir miktar düşürdüğünü, olumsuz etkilerinin çok fazla hissedilmediğini ama Rusya kararında değişiklik yapmazsa asıl bu sene sezon başında narenciye üreticisinin çok daha zor durumda kalacağını belirtti.

Üreticiye yönelik önlemlerin alınmasını isteyen Doğru, şunları kaydetti:

'Kriz aşılmazsa narenciye üreticisini kötü günler bekliyor. Bizler böyle düşünüyoruz ve bunun için de önlem alınmasını istiyoruz. Uçak krizi sonrası turizm sektörüne sağlanan destek ve kolaylıklar, tarım sektörü için de uygulanmalı. Tarım sektöründe uçak krizinden en fazla narenciye ve domates üreticileri etkilendi. Bu ihracatı bir senede başka ülkeye kaydırmanın imkanı yok. Yeni pazarların aranması uzun vadeli bir iş. Fakat bu sene için yeni pazarlara girilebilmesi açısından ihracatçıya desteğin mutlak suretle artırılması lazım.'

Doğru, yıllardır verilen ihracat desteğinin ton başına 150 dolardan; önce 125 dolara, daha sonra 100 ve 90 dolara, geçen yıl da 50 dolara gerilediğini belirterek, bu desteği artırmanın, nakit olarak vermenin tam zamanı olduğunu, aksi takdirde başta Adana, Hatay, İçel gibi narenciyenin yoğun olarak üretilip, ihraç edildiği bölgelerin ekonomisinin kötü etkileneceğini belirtti.

Narenciye üretiminin, sağladığı istihdam açısından da önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirten Doğru, narenciye sektörünün özellikle vasıfsız mevsimlik tarım işçisinin iş bulamadığı eylül-nisan arasında istihdam sağlayarak önemli katkı verdiğini kaydetti.

Hükümetin, 'Üretenin, yatırım yapanın, istihdam sağlayanın ayağına turkuaz halı sereceğiz.' söylemi olduğunu anımsatan Doğru, 'Biz bundan çok memnun olduk. Bizim hükümetimizden tek isteğimiz var, ihracatın önünün açılması. İhracat açıldığı zaman benim sebzemin, meyvemin değeri artıyor. Dal fiyatı artıyor, ihracata yönelik daha kaliteli ürünler üretebiliyorum.' ifadelerini kullandı.

Doğru, pazarlama ve uzak pazarlar için kargo hava taşımacılığı konusunda da hükümetten beklentileri olduğunu bildirdi.
Kaynak: AA